Home Izdvojeno FOTO I na Dušni dan građani obilaze počivališta svojih namilijih

FOTO I na Dušni dan građani obilaze počivališta svojih namilijih

PODIJELITE

Na blagdan Svih svetih tradicionalno se obilaze groblja i posljednja počivališta pokojnika. U tišini i miru kroz molitve prisjećamo se onih koji više nisu s nama. S obzirom na to da su Svi sveti ujedno i državni blagdan i da je taj dan neradni, većina građana ga iskoristi za odlazak na groblja i u udaljenija mjesta. No na Dušni dan građani i dalje pristižu na groblja i pale svijeće na grobovima preminulih.

– Došla sam iz Zagreba na grob nećakovog unuka od pet godina. Jučer smo bili na Miroševcu, danas malo tu. Imam na sve strane, u Mariji Bistrici, Slavoniji, na Krematoriju – rekla nam je jedna gospođa koju smo susreli na ulazu u Gradsko groblje Velika Gorica.Dva dana grobove svojih najmilijih obilazi i jedan bračni par. -Bili smo i jučer i danas još trebamo obići. To je jedino što trebamo pružiti u ovo doba.

Početak studenog poseban je za jednu gospođu koja ovih dana obilježava godišnjicu smrti svoje majke. – Inače na Dušni dan uvijek dođemo kada smo u mogućnosti. Za mene je to ispunjenje duše, a iza toga jedan veliki mir.Svojih pokojnika sinoć su se prisjetili i Mraclinci, tradicionalno paleći oganj ispred crkve svetoga Vida. Običaj je to za kojeg u Mraclinu niti ne znaju kada je počeo, no oživljen je 1994. godine i od tada se večer uoči Dušnoga dana pali oganj oko kojeg se mještani mole za svoje najmilije koji su preminuli.

foto: Mario Žilec, Vlado Vinetić