Home Izdvojeno FOTO Ciciban s mališanima provodi novi umjetnički program: “Cilj je da se...

FOTO Ciciban s mališanima provodi novi umjetnički program: “Cilj je da se djeca dobro osjećaju”

PODIJELITE

Dječji vrtić Ciciban, objekt u Vidrićevoj ulici, od početka listopada je bogatiji za novi program za mališane. Riječ je o novom umjetničkom programu koji je rezultat unapređenja odgojno-obrazovne prakse, razvoja kurikuluma te poticanja individualiziranog i fleksibilnog odgojno-obrazovnog pristupa djetetu.

Program je osmišljen u sklopu kurikuluma uz pohvale i verifikaciju Agencije za odgoj i obrazovanje. “Potrebno je da pratimo djecu, stvaramo suvremen pristup i omogućavamo participaciju svakog djeteta. Ovo je proizvod potrebe i stvoren je kao program u kojem se svi dobro osjećaju jer nam je to glavni cilj – ako su djeca i odgajateljice dobro, onda smo svi dobro.”, rekla nam je ravnateljica vrtića Tatjana Karlović Oslaković.

Djeca koja se u vrtiću odluče na ovaj umjetnički program postat će dio Artića, skupine u kojoj je svatko umjetnik. “Želimo da bude što više djece kod koje ćemo osvijestiti da je umjetnost u svima nama te da je to izvor snage i kreativnosti, čak i za odrasle. Pokušavamo stvoriti dobre temelje kako bi u teškom i izazovnom svijetu pronašli svoj smjer.”, govori nam odgajateljica Maja Kunić Trupčević te objašnjava da je novo uređena soba prikaz njihovog unutarnjeg stanja u koju je uloženo mnogo rada i kreativnosti.

“Željele smo da i oni koji možda ne osjećaju isto kao mi, da kada dođu ovdje da se svi drugačije osjećaju. Ovaj prostor morao je biti bajkovit, željeli smo da se djeca osjećaju toplo i ugodno, kao kod kuće.“, govori te dodaje da su poseban trud uložile u svaki komad namještaja. Naime, svaki je restauriran i ima svoju priču uz pripadajuće fotografije koje djeca mogu vidjeti. Upravo će restauracija biti dio novog programa.

Ovaj jedinstveni program u Dječjem vrtiću Ciciban objedinjuje nekoliko umjetničkih grana: dramu, književnost, likovnost, glazbu i ples i sve to u novoj prostoriji. Arijana Mataga Tintor, savjetnica za predškolski odgoj, djecu i mlade Grada Velike Gorice koja je uz svoju poslovnu ulogu danas imala i ulogu pomoćnice u pričanju bajki, navodi kako ovakve programe u Gradu posebno cijene te da oni obogaćuju cijeli sustav: “Bilo mi je jako ugodno s djecom i tetom pričalicom, no posebno me oduševila energija koja se osjeti među djecom i u prostoru. Važno je istaknuti da mi kao Grad moramo brinuti o tome da svako dijete mjesto u vrtiću i da se radi na povećanju kapaciteta, osiguranju materijalnih uvjeta i uvjeta rada. No bitno je i da s tim procesom ne zaboravimo da je važno pružati podršku svima koji rade u vrtiću, a koji imaju motivaciju za unaprjeđivanje svojih znanja i vještina te oni koji žele dati dodatnu vrijednost svom radu.”, zaključuje.