Home Izdvojeno FOTO Autorici Ani Pisac uručen Albatros za dječji krimić “Detektivka Lisica: Pet...

FOTO Autorici Ani Pisac uručen Albatros za dječji krimić “Detektivka Lisica: Pet europskih slučajeva”

Među 24 pristigla rada talentiranih i kreativnih autora, članovi Izbornog povjerenstva izabrali su lik Detektivke Lisice.

PODIJELITE

U Pučkom otvorenom učilištu Velika Gorica sinoć je Ani Pisac za dječji krimić “Detektivka Lisica: Pet europskih slučajeva” uručena Književna nagrada Albatros. Upravo ovaj rukopis članovi izbornog povjerenstva izabrali su među 24 pristigla rada jednako talentiranih i kreativnih autora.

– Knjiga je meni jako draga jer je to prvi lik koji sam ja osmislila. To je bio jedan dugotrajan i težak proces jer je sve započelo prije pet godina kada sam se igrala s mlađim bratom i u igri mu rekla – “Ja ću nešto napisati, a ti naslikaj”. To je tada krenulo pa je malo ležalo u ladici pa sam nakon par godina to nadogradila. Svašta se tu događalo da bi na kraju, nakon pet godina, dobila oblik kakav je danas – ispričala je Ana Pisac, autorica i dobitnica Književne nagrade Albatros za 2017. godinu. Članovi izbornog povjerenstva Božidar Prosenjak, Maja Kušenić Gjerek i Darija Žilić za knjigu su imali samo riječi hvale, a posebno su istaknuli njezin edukativni karakter. Urednik knjige naglasio je da je riječ o originalnoj knjizi. – Vrlo je maštovita i lagana jer je prilagođena dječjem razumijevanju. Detektivi obično rješavaju ubojstva, ali ovdje nema ubojstava. Rješava krađe, prijevare. Ima traganja i simpatičnih likova, ima natjeravanja, dovitljivosti, lukavosti, hvatanja, traženja rješenja. Od početka se naslućuju rješenja, ali autor to vješto vodi i djeca će onda nagađati. Pet priča u pet europskih gradova – rekao je urednik Miljenko Muršić.Književna nagrada Albatros dodjeljuje se od 1995. godine i Splićanki Ani prva je značajnija nagrada koju je osvojila, mada iza sebe već ima dvije nagrade za priče “Na svome mjestu” i “Čudak”. Ove godine je objavila i zbirka priča za djecu “Od Nove do Nove”. – Svi me pitaju za inspiraciju. Meni je to nezamislivo pitanje jer mi je nekako sve u glavi. Ja ne moram nešto posebno vidjeti ili doživjeti. Mislim da je to od malena, sklop svih životnih događaja, svega što se dogodilo i to se polako slaže u glavi i izađe u nekakvom obliku, evo sada je to bila Detektivka Lisica – rekla je Ana Pisac.

Nagradu je Ani uručio gradonačelnik Dražen Barišić koji joj je u govoru poručio da je ovo zanimanje za nju predodređeno prezimenom. – Mi možemo prepoznati male i vrijedne autore koji dolaze iz svih krajeva Hrvatske. Postajemo i jesmo hrvatska nagrada. Ti pisci postaju i gorički pisci što je jako dobro. Mi pokazujemo da vodimo računa o književnosti, o kulturi, da priznajemo dobar rad i mlade autore – rekao je Barišić.Knjigu je u četiri stotine primjeraka otiskala Grafika Markulin Lukavec. Ilustraciju naslovnice napravio je Mate Lovrić, a knjigu je grafički pripremila Marinela Žinić Ačkar. Knjiga se može kupiti po cijeni od 50 kuna.

Autorica piše tekstove i za djecu i za odrasle, u pripremi ima kratke romane, a zanima ju i dramski tekst pa uskoro kreće i u tom pravcu.

Za glazbeni ugođaj na dodjeli pobrinuo se Ansambl “Zlatne godine” koji je izveo nekoliko dalmatinskih pjesama pa i jednu od najpoznatijih – “Da te mogu pismom zvati”.