Home Izdvojeno FOTO Akademska kiparica, Goričanka Marija Štarkelj svoje skulpture predstavlja u Sesvetama

FOTO Akademska kiparica, Goričanka Marija Štarkelj svoje skulpture predstavlja u Sesvetama

PODIJELITE

Svojom prvom samostalnom izložbom nakon završene Akademije likovnih umjetnosti želim pokazati što radim, čime se bavim, koje misli vodilje me okupiraju i potaknuti druge na razmišljanje o toliko općoj temi, koju si svako misaono biće barem jednom postavi u svome životu, koja kao da je u današnje materijalno – konzumerističko doba postala tabu, rekla je akademska kiparica Marija Štarkelj na otvaranju izložbe u sesvetskoj galeriji Oblok.

IMG_4422.jpg

aa– Dosada sam imala 15-ak grupnih izložbi, a ovo je moja prva samostalna izložba. S temom torzija, odnosno svojevrsnim uvinućima, bavila sam se na 4. godini kiparstva na Akademiji likovnih umjetnosti – kazala je Marija.

IMG_4430.jpg

Izložila je devet radova za koje kaže da su rezultat njezinih misli i preokupacija. Predstavila je dva slijeda po tri skulpture koje zajedno čine cjelinu.

– Skulpture koje sam predstavila na ovoj izložbi izrađene su od gipsa i kovanog bakra. Znači reljefne skulpture od bakra i skulpture pune plastike u gipsu – govorila je umjetnica.

IMG_4433.jpg

Sučeljavajući figurativni prikaz ženskog torza kao oznaku materijalnog, opipljivog, apstraktnom kubusu-pravokutniku koji u ovome slučaju predstavlja duhovno, nastali su nizovi koji se sastoje od ekspresivno opisnog polaznog stanja, te kroz transformaciju prelaze u konačno stanje čiste apstrakcije.

– Prilikom izvedbe, svaka skulptura zasebno je model, preteča i predmet daljnjeg istraživanja po kojem radim sljedeću i koje po završetku ne mogu funkcionirati jedna bez druge – dodala je Marija, čija je izložba otvorena do subote, 9. svibnja, u sesvetskoj galeriji Oblok.

[print_gllr id=24151]