Home Izdvojeno FOTO 14. Kaj buš i 9. Noć kazališta u znaku pet komedija...

FOTO 14. Kaj buš i 9. Noć kazališta u znaku pet komedija na kajkavskom jeziku

PODIJELITE

Na kulturnoj manifestaciji ”Kaj buš” koja je jučer održana u Buševec 14. put te 9. Noći kazališta, izvedeno je pet predstava s kajkavskog govornog područja. Gostovali su KUD Vrhovje župe Dubranec, Amatersko dramsko kazalište Sveti Križ Začretje, ”Komedijaši” Kulturno-umjetničke udruge Stažnjevec, Humoristično društvo Zvonec iz Krapine i Kulturna udruga ”Tomislav Franjić” iz Kalinovca. Sve predstave bile su komedije.

Predstavu ”Martin V Zagreb, Martin Z Zagreba” izveli su ”Komedijaši”. Ta je predstava bila najbolja na Županijskoj smotri glumaca amatera pa je izvedena i na Državnoj smotri glumaca amatera u Pazinu ove godine.

– Glumim u toj predstavi Štefa. Gospođa koja nam je bila u Pazinu na Državnoj smotri, selektorica Mirta Zečević, naša glumica, rekla je da je ta uloga pisana kao za mene. Rekao je naš autor predstave da i jeste pisana za mene jer mi takve uloge odgovaraju. U njima se lako nađem, opustim, one su iz našeg svakodnevnog života i onda ih nije problem odglumiti. Uživamo u tom poslu kojim se amaterski bavimo – rekao nam je Miroslav Rohtek, inače tajnik KUU Stažnjevec koji je za tu ulogu primio i nagradu za najbolju mušku ulogu.KUU Stažnjevec u siječnju 2018. godine proslavit će deset godina djelovanja, a tada će se održati i večeri glume ”Stažnjevački susreti”. – Na tim susretima u dva dana ugošćujemo deset skupina iz pet županija. Sve naše predstave su na izvornom, autohtono narječju našeg mjesta i sve ih piše naš član i sumještanin Ivan Krog. Sve su na kajkavskom i sve su komedije – rekao je Roman Sakalj, predsjednik KUU Stažnjevec.

Članovi OSS-a Buševec, koji je organizator manifestacije, pomno prate predstave drugih amaterskih kazališta nakon čega rade selekciju. – Čitavu godinu pratimo njihove sadržaje i rad i one koji nam se sviđaju pozovemo u goste. U većini slučajeva to su komedije koje prikazuju svakodnevni život ili u prošlosti ili u današnjim vremenima – rekla nam je Barica Kovačević, članica Predsjedništva OSS-a Buševec.

– Moramo čuvati naš kajkavski govor jer on obilježava naša područja, on i je autohtoni govor naših ljudi i ne bi bilo lijepo da ga zatremo, a koliko smo čuli, ušao je i u jezike pa on više nije samo govor – zaključila je Kovačević.