Home Kultura Evo detaljnog rasporeda Tjedna dokumentarnog filma goričkog kina

Evo detaljnog rasporeda Tjedna dokumentarnog filma goričkog kina

PODIJELITE
Foto: Dario Drvodelić

Kao što smo najavili, u Kinu Gorica počeo je Tjedan dokumentarnog filma koji traje do srijede, 12. travnja. Svaki dan su na rasporedu dva filma – u 18 i u 20 sati.

Danas su na rasporedu filmovi filmovi “The Yes Men: Pobuna” te “Gori more”. U petak pogledati možete “Prvi ponedjeljak u svibnju” i “Dan oslobođenja”. Subota je rezervirana za dokumentarce “Ispod sunca” i “Gdje je sljedeća invazija?”. U nedjelju pogledati možete “Sirija, zemlja na raskrižju” te “Prvi ponedjeljak u svibnju”. Sami početak tjedna i ponedjeljak ponavljaju filmove od četvrtka – “Gori more” i “The Yes Men: Pobuna”. U utorak se ponovo prikazuju “Dan oslobođenja” i “Ispod sunca”, dok u srijedu “Gdje je sljedeća invazija?” i “Sirija, zemlja na raskrižju”.

Ukupno će u 14 termina biti prikazano sedam filmova, a uzlaz na sve projekcije je besplatan.

“The Yes Men: Pobuna” je američki dokumentarni film koji je u trajanju od 91 minutu režirala Laura Nix. – Od sela u ugandskoj pokrajini Karamoja do toksičnih naftnih polja u kanadskom katranskom pijesku, ovi ikonoklastični revolucionari raskrinkavaju velike naftne kompanije, lobiste, Wall Street i američki vladu, oboružani tek odijelima iz second-hand trgovina i besramnošću. Prevladavši osobne prepreke kako bi izveli veličanstvene akcije od globalne važnosti, Yes Men prenose optimističnu poruku o običnim ljudima koji pobjeđuju paralizu i vraćaju svijet pod svoje okrilje – radnju filma opisuju u Kinu Gorica.

“Gori more” je talijansko-francuski dokumentarni film koji je u trajanju od 108 minuta režirao Gianfranco Rosi. – Samuele je 12-godišnji dječak koji se voli penjati po stijenama uz more, igrati praćkom i smucati po luci. Njegov dom je otok Lampedusa, koja je postala metafora za europsku izbjegličku krizu, za nade, tegobe i sudbine stotina tisuća ljudi koji u potrazi za mirom, slobodom i sretnijim životom često ne dohvate sigurnu obalu. Stanovnici Lampeduse svakodnevno svjedoče najvećoj humanitarnoj katastrofi našega doba – radnju filma opisuju u Kinu Gorica.

“Prvi ponedjeljak u svibnju” je američki dokumentarac koji je u trajanju od 90 minuta režirao Andrew Rossi. – Film nudi jedinstven pogled iza scene na dva iznimna kulturološka događanja u New Yorku: „China: Through The Looking Glass“, najposjećenije modne izložbe u povijesti The Costume Institute pri The Metropolitan Museum of Art, te prati Met Gala 2015. godine, dobrotvorno događanje krcato zvijezdama koje slave otvorenje izložbe – poručuju iz Kina Gorica.

“Dan oslobođenja” je norveški, latvijski, američki i slovenski dokumentarni film koji su u trajanju od 100 minuta režirali Morten Traavik i Uġis Olte. – Na iznenađenje čitavog svijeta, bivši jugoslavenski, a danas slovenski kultni bend Laibach postao je prvi rock sastav u povijesti koji je nastupio u zatvorenoj državi Sjevernoj Koreji. U sukobu strogih ideologija i kulturnih različitosti, ovi su se glazbenici morali potruditi da provuku svoje pjesme kroz cenzorsku ušicu prije no što ih se izloži publici koja se nikada nije imala prilike susresti s alternativnim rock’n’rollom – radnju filma opisuju u Kinu Gorica.

“Ispod sunca” je dokumentarni film nastao u Rusiji, Njemačkoj, Češkoj, Latviji i Sjevernoj Koreji. U trajanju od 106 minuta režirao ga je Vitalij Manski. – Trenutno jedan od najvećih festivalskih hitova, zaranja u filmsku industriju Sjeverne Koreje i iz prve ruke razotkriva propagandne modele stvaranja korejskog nacionalnog narativa. Poznatog ruskog redatelja, Vitalija Manskog, vlasti Demokratske Narodne Republike Koreje, pozvali su da snimi film o djevojčici Zin-mi i njezinoj obitelji, kako bi svijetu prikazao idealan život u toj zemlji. Na vlastitom setu je uključio svoju kameru i tajno snimao ‘ono što nije trebao’ – poručuju iz Kina Gorica.

“Gdje je sljedeća invazija” je američki dokumentarac koji je u trajanju od 120 minuta režirao Michael Moore. – Michael Moore ponudio se Pentagonu da poduzme akciju invazije na udaljene zemlje, i to kao jedini vojnik. Tri su pravila u redateljevoj kampanji – ne pucaj ni na koga, ne otimaj naftu, vrati se s nečim korisnim za Amerikance. Uvjeren je da negdje na svijetu postoji rješenje za sve veće američke socijalne probleme. Stoga prikuplja primjere kvalitetnijeg života i radnih uvjeta diljem svijeta poput talijanskog prava na odmor, francuskih školskih obroka, finskog obrazovnog sustava, njemačkog obračuna s prošlošću, islandske spolne jednakosti – radnju filma opisuju u Kinu Gorica.

“Sirija, zemlja na raskrižju” film je domaće produkcije koji su u trajanju od 46 minuta režirali Hrvoje Ivančić i Goran Šafarek. – Glavna tema dokumentarnog filma “Sirija – zemlja na raskrižju” je prikaz života na teritoriju pod kontrolom sirijskog režima. Kroz sugovornike svih društvenih slojeva pokušavamo saznati kako je sukob utjecao na život prosječnog Sirijca. Razgovaramo s ministrima u vladi, profesorima na sveučilištu, prodavačima na tržnici, poslovnim ljudima. U Damasku odlazimo do prvih linija bojišta udaljenih svega tri kilometra od samog centra grada, ali posjećujemo i devastirani grad Homs te kršćanska sela na prvoj liniji prema Islamskoj državi – radnju filma objašnjavaju autori.

Za srijedu je organizirana projekcija s posebnim gostom. – Gost na projekciji filma “Sirija, zemlja na raskrižju” u srijedu bit će autor Hrvoje Ivančić koji će uz film predstaviti i svoje putopisne knjige te biti na raspolaganju za pitanja i razgovor – poručuju iz Kina Gorica.