Home Izdvojeno Dvorac u Lukavcu saniran iz temelja

Dvorac u Lukavcu saniran iz temelja

PODIJELITE

Nakon godinu dana sanacije, dvorac starog grada Lukavca zasjao je punim sjajem. Pročelnik za društvene djelatnosti Zvonko Kunić ističe kako su u postupku restauracije izvođeni radovi od temelja do fasade.

– Napravljena je konsolidacija temelja, čime je on zaštićen od vlage, a izvedena je i drenaža te odvođenje oborinskih voda od temelja. Oko dvorca je postavljeno više desetaka kubika zemlje – kaže pročelnik Kunić.

dvorac2

Prilikom sanacije rađeni su postupci ‘odsoljavanja’, ispiranja, impregnacije, nakon čega je postavljena sanacijska žbuka te fasada, koja je zadnji put stavljana prije 10-ak godina. Tada, međutim, nije riješen problem takozvane kapilarne vlage.

– Mi smo ovoga puta davno uklonili fasadu, kako bi se nakupljena vlaga isušila i prirodnim putem. Naravno da su u tom postupku poslužila i sva moderna tehnička dostignuća i korišteni najbolji materijali – napominje pročelnik.

Radove vrijedne 520 tisuća kuna izvela je tvrtka Hedom iz Odre koja se jedina i javila na natječaj. Ministarstvo kulture provodilo je konzervatorski nadzor.

Kunić najavljuje kako će idući koraci sanacije starog grada Lukavca biti uređenje unutrašnjosti dvorca.

dvorac1

‘CAPUT LUKAVEZ’

Stari grad Lukavec prvi put se spominje 1256. godine kao ‘Caput Lukavez’, ali točna godina kao ni mjesto izgradnje nisu poznati. Prvobitna građevina bila je od drveta sa svrhom utvrde za obranu od Turaka. Godine 1481. utvrda dolazi u ruke medvedgradskog gospodara Ivana Tusza. Tek 1553. godine Turopoljci su ponovo došli u posjed svog grada koji je tada već bio ruševina.

Dvorac je sagrađen u obliku nepravilnog kvadrata s četiri kvadratične kule. Pripada tipu ravničarskog kaštela opkoljenog vodom s kulama za bočnu obranu. Nad ulaznim vratima dvorca uklesan je grb Plemenite općine turopoljske s postranim lavovima i natpisom Insignia Universitatis nobilium campi Turopolya 1752.

U prizemlju su bile prostorije za zatvorenike, stan gradskog čuvara te staje. Na I. katu bila je kapelica sv. Lucije, zatim puškarnice i velika dvorana u kojoj su se održavala plemenitaška “spravišća”.