Home Izdvojeno DVD Kosnica proslavio velikih 70 godina djelovanja

DVD Kosnica proslavio velikih 70 godina djelovanja

Povijest društva počinje 19. ožujka 1951. godine kada se u podrumskim prostorijama Franje Pukala osnovalo DVD Kosnica

PODIJELITE
Foto: Filip Margić

Dobrovoljno vatrogasno društvo Kosnica jučerašnjom je svečanom sjednicom proslavilo 70 godina postojanja i rada. Na svečanoj sjednici sudjelovali su predstavnici županije, grada, VZGVG, udruge koje djeluju u mjestu i druga prijateljska vatrogasna društva.

Na sjednici se predsjednik DVD-a Kosnica Željko Horvat osvrnuo na protekli period kada se par entuzijasta okupilo 19. ožujka 1951. godine u podrumskim prostorijama gospodina Franje Pukala i osnovalo DVD Kosnicu.

Počeci društva u oskudnim poslijeratnim vremenima

Za prvog predsjednika društva izabran je Ivan Bedeković, za zapovjednika Stjepana Klarića, za tajnika Ivana Meštrovića, a za blagajnika Stjepana Horvata. “Bila su to oskudna poslijeratna vremena kada se žurno moralo ići u nabavu vatrogasne štrcaljke, financijska pomoć bila je gotovo zanemariva, te se išlo na organizirano prikupljanje graha, kukuruza, jaja i svega što se moglo prodati u Zagrebu, te organizacijom zabava kako bi prikupili novčana sredstva za kupnju štrcaljke. Novčana sredstva su prikupili te je kupljena vatrogasna ručna štrcaljka. Kako društvo ne bi bilo u podstanarstvu, pokazala se potreba za izgradnjom doma.”, govori predsjednik DVD-a.

Vatrogasni dom Kosnica izgrađen je 1964. godine na mjestu drvene kuće. Preslagivanjem i previranjem u društvu polovicom 60-ih godina na čelo DVD-a dolazi Josip Kuhar koji na toj funkciji ostaje sve do 1986. godine te je tako ostao najdugovječniji predsjednik DVD-a te počasni predsjednik DVD-a Kosnica.

Novija povijest društva uz žensku i mladu sekciju

Na sjednici su zahvalili osnivačima i dugogodišnjim članovima društva te se prisjetili njihovih imena: Josipa Kuhara, Slavka Ilića, Stjepana Horvata, Stjepana Benšaka, Đure Benšaka, Vlade Petrinčića, Josipa Sarage, Ivana Kovačića, Stjepana Bedekovića.

U novijoj “povijesti društva” osnovana je ženska sekcija društva za što su inicijativu dale supruge vatrogasaca Liljana Petrinčić, Ivkica Horvat i Ana Lončar. Oformljeno je i odjeljenje vatrogasnog podmlatka koje sudjeluje na natjecanjima s uspješnim rezultatima na području VZGVG.

Uz veliku pomoć VZGVG i rezultatima rada koje je društvo ostvarilo tijekom ovog perioda, a s obzirom na nužne potrebe DVD-a nabavljeno je m/v Pick Up Mitsubishi L200 vozilo, te je u istog uz pomoć VZGVG instaliran visokotlačni modul s 300 litara vode i pjenilom. Vozilo je uspješno odradilo svoju namjenu na gašenju požara na otvorenom 2020. godine. Društvo je kupilo m/w KOMBI koje služi potrebama društva.“, navode iz DVD-a.

Nakon kratkog izlaganja o povijesti društva, svečano je započeta ceremonija blagoslova zastave kojoj je kum zamjenik župana zagrebačke Županije gospodin Ervin Kolarec. Zastavu je blagoslovio župnik Stjepan Tenšek.

Na samom kraju ove velike obljetnice DVD-a Kosnica, predsjednik DVD-a Željko Horvat dodijelio je priznanja: kumu zastave i zamjeniku župana zagrebačke Županije Ervinu Kolarcu uručio je plaketu. Nakon dodjele priznanja i zahvalnica, jučerašnja svečana sjednica završila je večerom uzvanika te ugodnim druženjem uz glazbu Darka Janječića.

Foto/Izvor: Filip Margić