Home Izdvojeno DVA SATA BEZ STRUJE I VODE ‘Moguće da je u neki kabel...

DVA SATA BEZ STRUJE I VODE ‘Moguće da je u neki kabel prodrla voda’

PODIJELITE

Jutros oko 8 sati u Velikoj Gorici je došlo do kvara čak dva kV kabela, nakon čega je grad ostao bez struje, a zatim je nestalo vode na cijelom velikogoričkom području. O višestrukom kvaru na HEP-ovoj mreži i ispadu čak 36 trafostanica, razgovarali smo s rukovoditeljem HEP-ovog Pogona Velika Gorica, Zlatkom Majetićem, te voditeljem Službe priključci VG Vodoopskrbe Stipanom Kopilovićem.

ZlatkoMajetic

– Do kvara je došlo zbog prenapona u mreži. Kvar je vjerojatno nastao u jednom kabelu, nakon čega je nastala lančana reakcija te je kvar nastao i u drugom kabelu. Zatim je bez struje ostalo područje od Vulkala, Dalekovoda do crpilišta, te kućanstva na području Kurilovca – kaže Majetić.

‘SISTEM SE POČEO PRAZNITI’

S obzirom da je bez struje ostalo i vodocrpilište, s radom su stale i pumpe te su građani ostali i bez vode.

– Zbog kvara na dalekovodu nije bilo napajanja na našem vodocrpilištu i sistem se počeo prazniti. Cijelo vodoopskrbno područje ostalo je bez vode. Grad Velika Gorica, te Općine Orle, Kravarsko i Pokupsko – naglasio je Kopilović.

Nakon što se kvar ‘prebacio’ na drugi kabel, bez struje je ubrzo ostao i centar Velike Gorice, točnije Trg kralja Tomislava, Školska ulica, Ulica Slavka Kolara, pa područje od Ulice Bratstvo do Zračne luke na Plesu.

STRUJA I VODA PONOVO OKO 10 SATI

– Glavni bunar za velikogoričko područje spojili smo strujom iz Zagreba. Sada smo zvali mjerna kola koja su otišla tražiti kvar. Problem je da je probijeno više kablova istovremeno. Za sada smo utvrdili kvar u vojarni na aerodromu te u krugu crpilišta – ističe Majetić.

– Od 10 sati je sve u redu. Potrebno je još cijevi odzračiti – dodaje Stipan Kopilović.

U HEP-u ističu kako je moguće da je kvar nastao nakon što je u njega prodrla voda uslijed oštećenja prilikom kopanja zemlje.

– Velika je vlaga, kabeli su u zemlji i sve je puno vode. Moguće je da je u neki kabel prodrla voda. Kabeli se, naime, mogu oštetiti prilikom kopanja tla – napomenuo je Majetić.