Home Izdvojeno Drvene turopoljske kuće čuvaju tradiciju kraja

Drvene turopoljske kuće čuvaju tradiciju kraja

PODIJELITE

U doba divljeg urbanizma u svim krajevima Hrvatske, kada stare drvene kuće propadaju, rastavljaju se i prodaju, Turopolje je odlučilo sačuvati barem dio njih za naraštaje koji dolaze i kroz njih ispričati djeci kako se to nekad u ovim krajevima živjelo.

– Može se organizirati školu u prirodi da djeca probaju peći kruh u krušnoj peći, da vide kako se brašno mljelo, da vide kako se tka na tkalačkom stanu, da mogu ispeći gibanicu i neke druge stvari koje im možemo pokazati – kaže Nenad Rožić, predsjednik Ogranka Seljačke sloge Buševec.

PRILOG-Etno-kuće_3

Čardak u Buševcu već je završen i čeka uređenje okućnice, drvena kuća u Gradićima otvorit će se ujesen, a u Novom Čiču sve je spremno za otvorenje 20. lipnja kada počinje Međunarodna smotra folklora “Ivanje u Novom Čiču”.

– Svjedoci smo da postoji gotovo u svakom naselju, a tamo gdje ne postoji tamo će se izgraditi ovakve stare kuće tipične, autohtone, domaće drvene arhitekture i te kuće ćemo zadržati i obnavljat ćemo ih – kaže gradonačelnik Dražen Barišić.

ČARDAK I OKUĆNICA

Etno zadruga Buševec projekt je pokrenula 2007. godine kada su uspjeli otkupiti posljednji drveni čardak u mjestu.

– Do 2010. smo ga selili i preselili na ovu lokaciju kada je složen u ovom obliku koji je sad i zatvoren s novim prozorima. Čardak je namješten unutra, čak ima i više stvari nego što smo planirali i nemamo kuda sa svim stvarima koje dobivamo trenutno – rekao je Nenad Rožić.

PRILOG-Etno-kuće_5Pod nadzorom konzervatorskog ureda, kako je to bilo i s čardakom, Ogranak seljačke sloge iz Buševca nastavio je rad na uređenju prostora.

– Uspjeli smo dobiti stari Društveni dom iz Ogulinca, isto uz pomoć Grada Velike Gorice, pa smo i njega vlastitim radom raskopali i preselili na ovu lokaciju.  A ono kaj mi zamišljamo je i etno okućnica i tu treba doći još štala sa štagljem, mlin pa bunar, kukuružnjak, krušna peć, pa komorka i starinski podrum – kaže Rožić.

DRVENA KUĆA U NOVOM ČIČU

Nešto drugačija je kuća u Novom Čiču. Tu se radi o posavskoj drvenoj kući koju je KUD Novo Čiče pronašao u Čazmi, a radove na njoj obavljali su sami članovi i prijatelji KUD-a.

– Sav je namještaj s ovog dijela Turopolja. Od starih kreveta, ormara, tkalačkih stanova, škrinja, peći. Znači tipično kako je bilo prije. Kuća je stara oko 110 godina. Mi smo na ovaj način što je kuća preseljena možda čak za idućih 100 godina još sačuvali tu kuću i tko zna sve tko će kroz nju još proći, ali sretni smo što smo to uspjeli – objasnio je Stipo Duvanjak, predsjednik KUD-a Novo Čiče

Etno-kucaSlužbeno će kuća biti otvorena 21. lipnja za Međunarodna smotra folklora „Ivanje u Novom Čiču“.

– A sama smotra je postala jedna od najvećih u ovom dijelu Turopolja i Zagrebačke županije gdje u dva dana bude preko 4.000 ljudi na samoj smotri. Nakon dječjih susreta dan ranije, 21. lipnja je deveta Međunarodna smotra gdje nam dolaze po dva društva iz Slovenije, Makedonije, Bosne i Hercegovine i dolaze naša društva – kaže Stipo Duvnjak.

PRILOG-Etno-kuće_4Osim novouređene drvene kuće u dvorištu KUD-a na smotri će se prigodno moći isprobati i tradicionalnu gastro ponudu Turopolja.

– Bit će tu jedan veliki turopoljski stol gdje ćemo prezentirati svim našim gostima hranu staru koja se nekad jela, gibanicu i sve ostalo što bude na turopoljskom stolu, bit će šarani na rašljama, gulaš – rekao je Duvnjak.

RADI SE I NA KUĆI U GRADIĆIMA

Još jedna etno kuća, ona u Gradićima, bit će dovršena ovaj mjesec, no otvorit će se tek u rujnu kada KUD Gradići slavi 35. godišnjicu djelovanja.

PRILOG-Etno-kuće_2

– Mi smo već prije par godina imali jednu etno kuću ovdje u Gradićima, naravno nije bila vlasništvo KUD-a nego privatno vlasništvo čovjeka koji živi vani, a nama ju je ustupio i mi smo kuću prije 5 godina, povodom 30. obljetnice, opremili kako je to nekada bilo. Nažalost, mi smo morali iz te kuće iseliti i stalno je ostala ta nekakva želja i volja za imati takvu jednu etno kuću – ispričala je Gordana Kovačić, predsjednica KUD Gradići.

– Kuća potječe iz Veleševca, ona je preseljena, bit će opremljena onako kako su nekad stare kuće izgledale, bit će namijenjena i moći će je posjetiti i grupe i škole i vrtići i društva s kojima mi surađujemo koji će dolaziti iz drugih krajeva Lijepe naše i iz inozemstva – kaže Gordana Kovačić.

Sve ove, kao i ostale turopoljske drvene kuće po drugim naseljima, čuvat će tradiciju gradnje i načina života kraja da se ne zaboravi.