Home Izdvojeno Društveni centar Novo Čiče i dalje radno, predstavili su folklorno-tamburašku sekciju

Društveni centar Novo Čiče i dalje radno, predstavili su folklorno-tamburašku sekciju

15-ak mladih spremno uči kako čitati note, vrste akorda, koje su odrednice te za sada izvode tri pjesme. Više o projektu i kako napreduje pronađite u tekstu

PODIJELITE

U sklopu projekta „Društveni centar Novo Čiče“, sufinanciranog od strane Europske unije, sredstvima Europskog socijalnog fonda, provode se i tamburaške radionice za novo zainteresirane osobe iz ruralnog područja. Nakon predstavljanja radionice veza i informatičke radionice Društvenog centra Novo Čiče, na red je došla tamburaška sekcija.

O tome što se radi i kako napreduju aktivnosti tamburaške sekcije objasnio je voditelj Tomislav Mlinarić.

Ljubav prema tamburama nastala je spontano

Na radionici sudjeluje 15-ak mladih ljudi, a s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju podijeljena je u dvije podgrupe iako je inače zamišljeno da funkcioniraju kao jedna velika puna sekcija sa svim instrumentima.

Tomislav Mlinarić svoj put u tamburaškom svijetu započeo je spontano, na nagovor susjeda, i od kada je prvi puta tamburu uzeo u ruke, ta ljubav nastavila se do danas.

-Zainteresirala me tambura kao instrument s obzirom na to da je jako zastupljena u našim krajevima i čini dio naše kulturne baštine i nešto po čemu se razlikujemo od ostatka svijeta, vidio sam njezinu draž i dobio sam želju biti tamburaš – kaže Mlinarić koji od 2005. godine surađuje s KUD-om „Čiče“

Kako kaže, radio je s nekoliko sekcija, a od dostignuća su za istaknuti tri treća mjesta na 23., 24. i 25. Susretu hrvatskih tamburaških orkestara i sastava u kategoriji folklornih orkestara.

Za učenje koriste i društvene mreže

S obzirom na situaciju u vrijeme pandemije, sudionike je potrebno dodatno motivirati, a u svom radu Mlinarić koristi i društvene mreže kako bi kvaliteta izvedbe ostala na visokoj razini.

-Putem društvenih mreža, polaznici snimaju i učitaju zadani segment, odnosno dio pjesme kojeg sviraju uz pomoću nota koje su dobili na radionicama. Tako uspijevamo analizirati ono što su snimili i komentiramo i podižemo kvalitetu rada – objašnjava.

Flavio Lapenta i Ivan Švarum, iz Veleševca, polaznici su tamburaške radionice, a svoj su tamburaški put započeli slučajno kroz okladu s prijateljima, što im je omogućilo da na kraju jako zavole folklor i tamburašku glazbu.

-U školu su nam došli tamburaši iz KUD-a „ČIČE“ i kad sam vidio bajs rekao sam to je to, tamo smo dobili i nagradu za najhrabrije tamburaše – rekao je Ivan.

– Kad smo došli nisam niti znao što bih svirao, ali kad mi je voditelj dao brač, odmah sam vidio da je to instrument koji bih ja želio svirati – kaže Flavio.

Čitanje nota, akordi i tri pjesme

Na radionicama su naučili kako čitati note, vrste akorda, koje su odrednice te izvoditi tri pjesme „Ko je moje guske krao“, „Ječam žela“ i „Turopoljsku polku“. Sve to omogućio im je projekt Društvenog centra Novo Čiče, a s obzirom na to da su radionice besplatne, dostupne su zaista svim novo zainteresiranim mladima.

-Tko god želi, neka navrati i provjeri što radimo. Tko god dođe, naučit će nešto novo, upoznat se s novim ljudima i to sve besplatno –poručuju mladi tamburaši.

-Svima koji razmišljaju da se priključe nekoj tamburaškoj sekciji mogu reći da ih tamo u prvom redu očekuje dobro druženje, dobra ekipa, dobro iskustvo i prije svega dobra glazba. Još kad prođu ove mjere, bit će putovanja, međunarodnih smotri, a to je nešto što ostaje još dugo u sjećanju – slaže se i Antonia Dobrenić iz Velike Bune koja je svoj put započela u folklornom plesu nakon čega se rodila i ljubav prema sviranju.

Projekt Društvenog centra Novo Čiče uspješno napreduje

Polaznici na radionice dolaze i iz udaljenih mjesta samo da bi bili uključeni u rad, svirali i družili se, ti mladi ljudi u kratkom su vremenu zavoljeli folklorno tamburašku glazbu što je najveća blagodat projekta „Društveni centar Novo Čiče“.

-Druga jako bitna stvar je oprema, s obzirom na to da smo u sklopu projekta uspjeli osigurati kompletan set tamburaških instrumenata (dva prima, dva brača, čelo, bas i bugariju), novi razglas, koji nam je omogućio da, čim dođe malo bolje vrijeme, bez problema održimo manji koncert, a tu su naravno i nova odjeća i obuća. Sama činjenica da je u sklopu projekta u tamburašku sekciju uloženo preko 80 tisuća kuna, što je realno gledajući jedan godišnji proračun KUD-a, čini ovaj projekt vrlo uspješnim – objašnjava predsjednik KUD-a „Čiče“, Stipo Duvnjak.

Pripremila: Valeria Čermak