Home Vijesti Izbjegnite bacanje hrane u prazničnim danima

Izbjegnite bacanje hrane u prazničnim danima

Istraživanja su pokazala da oko 53%, a prema nekim studijama čak i 70% ukupne količine bačene hrane nastane u kućanstvima

PODIJELITE
Foto: Unsplash

Blagdansko vrijeme je vrijeme darivanja i obilja kada se pripremaju i konzumiraju velike količine hrane i pića. Nažalost, rijetko kada pojedemo sve što smo kupili i pripremili. Naime, istraživanja su pokazala da oko 53%, a prema nekim studijama čak i 70% ukupne količine bačene hrane nastane u kućanstvima.

Potaknuti time, u Ministarstvu poljoprivrede su  tijekom 2020. godine pokrenuli razne aktivnosti kako bi se podigla svijest potrošača vezano uz problem prekomjernog bacanja hrane u Hrvatskoj, a u svrhu promjene navika i ponašanja prilikom rukovanja s hranom kod kuće, na poslu, u školi, u trgovini ili u restoranu.

Evo i par savjeta…

Foto: Pixabay
  • Planirajte kupovinu namirnica – Unaprijed osmislite jelovnike, a prije nego li krenete u kupovinu provjerite koje namirnice već imate kod kuće te pripremite popis namirnica koje su vam potrebne
  • Ne stvarajte bespotrebne zalihe – Skloni smo promijeniti svoje mišljenje o potrebama za hranom ukoliko vidimo promocije i popuste. To utječe da kupujemo i hranu koja nam nije nužna ili da kupujemo veću količinu od one koja nam je zaista potrebna.
  • Razlikujte označavanje roka trajanja hrane – Mnogi prehrambeni proizvodi kojima je rok trajanja označen „najbolje upotrijebiti do” datumom su i nakon isteka toga roka još neko vrijeme sigurni za konzumaciju, ali uz umanjenu kvalitetu. Nasuprot tome, „upotrijebiti do“ je „datum sigurnosti“ i nalazi se na hrani koja je s mikrobiološkog aspekta brzo kvarljiva. Nakon isteka „upotrijebiti do” datuma hrana postaje nesigurna za konzumaciju i opasna po zdravlje
  • Organizirajte namirnice – Pravilno skladištena hrana prema uputama proizvođača sigurna je za korištenje i dulje ostaje svježa. Tijekom čuvanja i pripreme odvojite sirovu od gotove hrane.
  • Ostatke od obroka pohranite u hladnjak ili zamrznite – Ranije pripremljenu hranu podijelite u manje porcije kako bi ju po potrebi vadili iz hladnjaka ili zamrzivača. Pritom nikako ne stavljati u hladnjak vruću hranu i odmrzavajte hranu samo jednom, konzumirajući istu 24 sata od odmrzavanja.
  • Poslužite manje količine hrane na tanjuru – Na taj način se smanjuju ostaci hrane na tanjurima, a podrazumijeva se da si svatko može nadopuniti tanjur.
  • Smislite nove recepte od već spremljene hrane – Od ostataka možete pripremiti zanimljiva jela za iduće obroke, npr. hladne salate, okruglice od kruha, njoki od pire krumpira, krem juha od povrća… Ovo je veoma korisno, jer ujedno skraćujete vrijeme potrebno za pripremu novog obroka!
  • Donirajte hranu – ne samo za vrijeme blagdana, neka to bude praksa cijele godine; podijelimo namirnice i viškove hrane s potrebitima.

Iz Ministarstva poljoprivrede pozivaju građane da sudjeluju u ostvarenju cilja da se do 2030. godine prepolovi otpad od hrane, a o problemu otpada od hrane moguće je saznati više putem edukativne animacije: