Home Izdvojeno Dodijeljene učeničke i studentske stipendije

Dodijeljene učeničke i studentske stipendije

PODIJELITE
foto: Kronike Velike Gorice/Arhiva

Već 19 godina Grad Velika Gorica učenicima i studentima dodjeljuje stipendije. Danas ih je dobilo 25 studenata (15 prema uspjehu u školovanju i 10 prema socijalnom statusu) i 21 učenik (15 prema uspjehu u školovanju i 6 prema socijalnom statusu). Učenici dobivaju 500 kuna mjesečno, a studenti 1 000 u narednih godinu dana. I jednima i drugima stipendije će dobro doći.

– Drago mi je što je Grad prepoznao trud i učenje tijekom godina. Ovime mi daje daljnju motivaciju i znam da je to što radim dobro i drago mi je što sam među 15 stipendista učenika. Nakon Gimnazije planiram upisati FER. Završio bih računarstvo. Bilo bi mi jako drago kada bih mogao pronaći posao u Hrvatskoj, to mi i je primarni cilj, ostati tu gdje jesam. Zato se namjeravam i potruditi na studiju – rekao je Marko Pepić, učenik četvrtog razreda Gimnazije Velika Gorica.dodjela-stipendijaI Hani Kalit, učenici trećeg razreda 5. Gimnazije u Zagrebu stipendija puno znači. – Ova stipendija mi puno znači jer motivira nas sve učenike da i dalje radimo. Dokazuje da smo dobri u nečemu i da smo među boljima u našem gradu. Definitivno će me motivirati da idem još dalje raditi i da ostvarim neke svoje ciljeve. Rado bih upisala studij medicine ili možda negdje vani fiziku.

– Svi koji smo studirali znamo da je svaka pomoć dobrodošla. Stipendija studentima koji se žele fokusirati samo na studiranje otvara nove mogućnosti što iz kontakta s njima shvaćamo da ne moraju preko studentskog ugovora dodatno raditi  i zanemarivati fakultet nego uz tu stipendiju oni se mogu ostvarivati i posvetiti se u potpunosti svom intelektualnom razvoju i studiranju što je u konačnici najbitnije za njihov konačni cilj, a to je dolazak do diplome – rekao je Krešimir Ačkar, pročelnik Upravnog odjela za predškolski odgoj, školstvo i šport.stipendije-studenti-2016Gradonačelnik Dražen Barišić rekao je da će Grad ići prema tome da narednih godina osigura sredstva za još više stipendista, jer kao što je tijekom zahvale u ime svih studenata rekao Tomislav Stojanović, odličnih studenata kojima su potrebne stipendije ima mnogo. Gradonačelnik je izrazio želju da učenici i studenti u Velikoj Gorici dobiju svoj prostor za učenje.

– Htjeli bismo u Velikoj Gorici otvoriti jedan prostor koji bi bio primjeren za njihovo učenje za jedan mir i koncentraciju, da se mogu pripremati u jednom ambijentu koji je tu u susjednoj ulici, da ne moraju ići u Zagreb i trošiti dragocjeno vrijeme. Tako bismo visokom obrazovanju dali dodatnu dimenziju i vjerujem, zadovoljstvo naših studenata i učenika, a i njihovih obitelji – zaključio je gradonačelnik Barišić.

Za iduću godinu u resoru za predškolski odgoj, školstvo i šport osigurano je 106 milijuna kuna, što čini trećinu ukupnog gradskog proračuna.