Home Izdvojeno Dječje gradsko vijeće zbunilo izaslanicu braniteljice za djecu

Dječje gradsko vijeće zbunilo izaslanicu braniteljice za djecu

PODIJELITE

IMG_7666.jpg

Predsjednica Dječjeg gradskog vijeća, njezina tajnica i 18 vijećnika zasjeli su na svoja radna mjesta. Gradonačelniku Draženu Barišiću, njegovu zamjeniku Ervinu Kolarcu i predstavnici Ureda pravobraniteljice za djecu, Maji Flego, počeli su postavljati britka pitanja.

Mladi vijećnici bili su toliko pripremljeni da su uspjeli zbuniti predstavnicu pravobraniteljice. Sve je počelo nakon što je vijećnik Lovro Cvitanović iz Osnovne škole Hribar poželio logopeda u svakoj školi.

–  Ja mislim da svaka škola treba imati logopeda jer ima djece koja imaju poteškoće sa govorom  –  ističe vijećnik Lovro Cvitanović.

– Jel ti misliš na defektologa opće prakse, ili ?  –  pitala je Maja Flego vijećnika Cvitanovića.

IMG_7673.jpg

– Ne, ja mislim samo na logopeda  –  oštro će mladi vijećnik.

–  Logopedi su naravno jako važni. Meni je drago da si postavio to pitanje jer je to povezano i s ovim vašim sudjelovanjem, jel tako, vrlo je važno naučiti i moći dobro govoriti da bi čovjek mogao sebe zastupati. Ja ću ovo prenijeti pravobraniteljici pa ćemo mi pojačati ovu uputu za logopede  –  obećala je Flego.

Zatim je uslijedilo još teže pitanje. Njega je postavila vijećnica Petra Baršić iz OŠ Kumičić.

–  Gospođo Majo Flego, što Vi mislite o nasilju u školama, tko započinje nasilje? – pitala je.

–  Zašto meni najteža pitanja?  –  zapitala se Flego i konstatirala kako je to stvarno teško pitanje. Nikad nasilje nije nastalo u glavi djece nego ima šire uzroke. Nekad baš to kako je škola uređena, baš to izaziva nasilje. Trebate u školi svi zajedno raditi kao tim i onda će nasilja biti manje. A oni koji pokreću nasilje imaju probleme i treba im pomoći, odgovara Flego.

IGRAONICE ZA SVE

–  Mi bi htjeli da bude što više igraonica, zato što postoje djeca koja su siromašna i koja ne idu u vrtić i igraonicu. Mi bi im htjeli pomoći zato jer želimo da se oni druže s djecom i da budu prijatelji  –  poručila je gradonačelniku vijećnica Ivon Lučić iz Dječjeg vrtića Lojtrica.

–  Ove godine skupljamo hranu, igračke i higijenske potrepštine, tako da smo pozvali roditelje, vas i prijatelje da se u vrtićima i školama pridruže u prikupljanju opreme i hrane te da je onda doniramo Centru za socijalnu skrb kako bi oni dali najpotrebnijima i tvojim prijateljima za koje pitaš i za koje se boriš  –  odgovorio je gradonačelnik Barišić.

–  Učitelji su me naučili kako lakše prelaziti raskrižje Kovači u Velikoj Mlaki. Ali prvašićima je teže prijeći cestu jer su još mali. Može li se taj problem ikako riješiti? – gradonačelnika je pitala vijećnica Mara Miličević iz OŠ Velka Mlaka.

–  Postavili smo prometnu signalizaciju ali ćemo je još pojačati kako bi se usporio promet, odnosno kako bi se vodilo računa o vama kada prelazite cestu. Prve dane školske godine mi zajedno s vatrogasnom zajednicom i vašim dobrovoljnim vatrogasnim društvom imamo stalna dežurstva kada dolazite i odlazite iz škole. Ubuduće ćemo staviti usporivače jer pomet ne možemo zaustaviti ali možemo primorati sudionike u prometu da vode računa o vama, to ćemo sigurno napraviti  –  rekao je gradonačelnik.

IMG_7661.jpg

“ŽELIMO ORMARIĆE U RAZREDU”

–  Mogu li se postaviti ormarići u školi tako da viši razredi od 5. do 8. imaju svoj ormarić?  –  zanima vijećnicu Janu Špičić iz OŠ Velika Mlaka.

–  Što se tiče ormarića, takvu situaciju smo imali već u nekoliko škola i u glavnom su ravnateljice i ravnatelji dali prijedlog pa ja očekujem i od vaše ravnateljice da ona da svoj prijedlog pa da vidimo kako ćemo to riješiti jer vi trebate biti sigurni za svoju imovinu  –  odgovara Barišić.

–  Gospodine Kolarec, hoćemo li i ove godine slušati emisiju zvonjalicu?  –  zamjenika gradonačelnika je pitala Angelina Hrženjak iz OŠ Eugena Kvaternika.

–  Emisija će svakako ići, ona ide već osam godina, potrošili smo sredstva koja su bila namijenjena za ovu godinu. Vaše nastavnice molile su da bi do kraja godine održale još pet emisija i pročelnika smo zamolili da nađe rješenje kako bio ta emisija mogla ići dalje. Osigurali smo novac za pet emisija do kraja godine, a iduće godine ćemo osigurati da imamo barem dvije emisije mjesečno  – najavio je Kolarec.

Angelina Hrženjak, inače je tajnica velikogoričkog Dječjeg gradskog vijeća. Priča nam kako se ozbiljno prihvatila svih zadataka.

–  Zapisujem ideje i prijedloge ostalih vijećnika i zapisujem na početku vijećnike i ako treba pomažem predsjednici vijeća  –  kaže Angelina.

IMG_7693.jpg

PONOSNA NA VIJEĆNIKE

Predsjednica Vijeća, Antonija Radoš, poziva svu djecu da joj se jave ako imaju bilo kakav problem. Ponosna je na sve vijećnike koji su zablistali već na prvoj sjednici Dječjeg gradskog vijeća.

–  Ja im mogu samo reći da su odradili odličan posao, da su postavili super pitanja gradonačelniku i da su me jako iznenadili – i vrtići i škole i dajem im odličnu ocjenu  –  kaže predsjednica Vijeća.

–  Je li se gradonačelnik snašao u odgovorima? – pitamo Antoniju.

–  Je, ali vidjelo se da je imao tremu više nego ja. Uopće ja nisam imala tremu – odlučno će predsjednica.

[print_gllr id=3126]