Home Izdvojeno Dijabetes: u Velikoj Gorici svake godine otkrije se preko 50 novooboljelih

Dijabetes: u Velikoj Gorici svake godine otkrije se preko 50 novooboljelih

Važno je preventivno djelovati – uvesti pravilnu prehranu i biti fizički aktivan svakodnevno

PODIJELITE

Jučer je diljem svijeta obilježen Svjetski dan šećerne bolesti. Ovogodišnja tema bila je ”Žene i dijabetes – naše pravo na zdravu budućnost”. Kako živjeti s dijabetesom mnogi oboljeli još uvijek uče. Važno je uvesti pravilnu prehranu, redovito vježbati i kontrolirati razinu šećera u krvi. Zahvaljujući velikogoričkoj Udruzi VG dijabetičar, svakog petka na Trgu kralja Tomislava 2 od 10 do 12 sati, građani dolaze na besplatno mjerenje šećera u krvi i krvnoga tlaka kako bi doznali jesu li i oni jedni od oboljelih.

– Uvijek je veliki odaziv. U godini napravimo preko 5 000 mjerenja, a otkrijemo 50-ak novih slučaja. Kada otkrijemo da netko ima povišenu razinu šećera u krvi, damo im naše letke i uputimo doktoru opće prakse, a oni ih dalje upućuju na obradu u Vuk Vrhovec u Zagreb – rekla nam je Milka Vitez, predsjednica Udruge VG dijabetičar koja je sinoć organizirala predavanje ”Dijabetes je bolest od glave do pete” u Pučkom otvorenom učilištu.Na predavanju je govorila Ingrid Prkačin, internist nefrolog, subspecijalist Hitne medicine i pročelnica Poliklinike i Hitne interne KBC Merkur. Prkačin je naglasila da treba djelovati preventivno, ne samo kada je dijabetes u pitanju već i pretilost zbog koje se najčešće razvijaju druge bolesti među kojima je i šećerna.

– Danas imamo pandemiju pretilosti, a to dovodi do pandemije predijabetesa, metaboličkog sindroma koji uključuje i hipertenziju i povećanu tjelesnu masu i niz drugih metaboličkih poremećaja koji dovode do teške endokrine disfunkcije, znači oštećenja žila. Problem dijabetesa je u tome što se vrlo često tip 2 prekasno prepozna i prva manifestacija bude s hitnim stanjem – nekakva upala, infarkt, moždani udar, a pacijent već ima pet do deset godina ranije šećernu bolest koja nije prepoznata i nije osviještena i adekvatna terapija je prekasno dana – rekla je Prkačin.O važnosti svakodnevne fizičke aktivnosti govorio je viši fizioterapeut Poliklinike Avanti, Bojan Vujošević. – Sustav kretanja u svakodnevnom životu pospješuje cirkulaciju, jača mišiće i vrlo je dobar, pogotovo kod starije populacije, a naročito kod problema šećerne bolesti. Sve treba biti dozirano. Bitno je raditi vježbe cirkulacije na rukama i nogama posebno stoga da se spriječe rane i infekcije na stopalima. S obzirom na dob, sve treba biti prilagođeno. Bitno je dozirati, ne forsirati i ići stepenicu po stepenicu.

U Hrvatskoj je registrirano oko 350 tisuća oboljelih od šećerne bolesti, a pretpostavlja se da ih još toliko ni ne zna da ima dijabetes. Ova bolest sve češće zahvaća i djecu koja obolijevaju od tipa 1. Zato je od presudne važnosti učiti djecu od najranije dobi da je svakodnevno bavljenje fizičkim aktivnostima bitno za njihovo zdravlje, na što je upozorila i Prkačin. – Naša zemlja još uvijek ima izvanrednu zdravstvenu uslugu i imamo adekvatan standard u odnosu na niz drugih zemalja koje su u razvoju i susreću se s problemom pretilosti. No naviku fizičke aktivnosti treba uvesti od najranije dobi, već u vrtićima.Udruga VG dijabetičar već je izrazila želju za osnivanjem iste udruge prilagođene djeci oboljeloj od dijabetesa. No kako nam je otkrila predsjednica Vitez, ljudi su još skeptični i mnogi se srame javno reći tko je bolestan.