Home Kultura Danas obilježavamo dan Svete Barbare, jeste li znali ovu narodnu predaju?

Danas obilježavamo dan Svete Barbare, jeste li znali ovu narodnu predaju?

Donosimo jako zanimljivu priču Zdenka Bašića iz narodne predaje

PODIJELITE

Danas se dan svih Barbara, slavi se njihov imendan i to povodom obilježavanja dana Svete Barbare. Jednu zanimljivu priča o danu Svete Barbare objavio je Zdenko Bašić na stranici Perunfest, nama dobro poznat festival i mjesto zaboravljenih priča i narodnih predaja.

Pročitajte njihovu zanimljivu priču i javite nam jeste li i vi znali sve ove informacije?

“Na dan Sv. Barbare se sadi božićna pšenica, koja raste do badnjaka, kada se stavlja na stol ili pod bor za blagostanje i zdravlje svega što će rasti u Novoj godini. Barbara nosi u sebi snagu koja probija iz podzemlja usprkos tami, snijegu i ledu.
O njoj se pamte priče kao lijepe mlade djevojke koju su zatočili u kulu i mučili zbog njene vjere. Na dnu svoje tamnice svjetlo je mogla vidjeti samo kroz mali prozor na vrhu. No njoj bi usprkos svemu čudesno zacjeljivale rane.

Da bi tome stao na kraj, njen bijesni otac joj je na okrutnome kraju sam odsjekao glavu, a tada ga je prema legendi spalila munja.

Zbog toga se Barbari mole rudari, ali i topnici, koji zazivaju njenu pomoć u ratovima. A taj se običaj proširio i u zemljama van Katoličkog kruga.

Zbog svoje snage i milosti postala je jedna od 14 svetih pomoćnika u nevoljama koje ljudi od davnina zovu za zaštitu. Vjeruje se da pomaže kod cijeljenja i ozdravljivanja, blagosti kod umiranju i prelaska na drugi svijet, a štiti i od udara groma i vatre.

Foto: Perunfest

Ako bi tko htio, na Barbaru odreže granu trešnje ili šljive iz voćnjaka i stavi na toplo u kući, a na Božić mu tada procvate. Njeni blagoslovi donose sreću, mir i blagost, pogotovo djevojkama koja se sprema za udaju.

Božićna pšenica koja je zasijana na njen dan nije se smjela baciti, nego se nakon Božića zasadi u zemlju ili se daje životinjama da ju pojedu, tako da se njeni blagoslovi množe cijele godine.

Tko na Barbaru ne uspije posaditi posvećenu pšenicu, još to može napraviti na Luciju, za 9 dana.”