Home Koronavirus Od danas možete biti kažnjeni za nenošenje ili nepravilno nošenje maski

Od danas možete biti kažnjeni za nenošenje ili nepravilno nošenje maski

Osobe koje ne nose maske ili ih nepravilno nose tamo gdje su one obvezne bit će kažnjene s 500 kuna

PODIJELITE

Od danas, 5. prosinca, osobe koje ne nose maske ili ih nepravilno nose bit će kažnjene s 500 kuna. Kaznu je moguće platiti na mjestu pa će ona iznositi 250 kuna.

Ovo se odnosi na ne nošenje tamo gdje su one obvezne. Kažnjavanje je propisano Zakonom o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, odnosno najnovijim izmjenama koje je usvojio Sabor sa 76 glasova “za”, piše Večernji list.

Podsjećamo, zabranjuje se i ograničava održavanje javnih i privatnih događaja i okupljanja. Kazne su do 10 tisuća kuna, za vlasnika koji to organizira ili dopusti.

Mjere će provoditi policija, civilna zaštita i inspektori Državnog inspektorata. Pravilno nošenje maske uključuje čvrsto prianjanje na nos i usta koje cijelo vrijeme nošenja treba istodobno prekrivati. Maske za lice potrebno je zamijeniti ako su mokre i ne dirati ih dok se nose. Medicinske/kirurške maske prvenstveno se koriste za zaštitu drugih osoba od izlaganja potencijalno zaraznim kapljicama one osobe koja nosi masku te je njihova primjena jednokratna. Njih se pravilno treba nositi jednako kao i pamučne maske za lice., navodi Večernji.