Home Vijesti Sutra kreću popisivači stanovništva, evo kako ih prepoznati od prevaranata

Sutra kreću popisivači stanovništva, evo kako ih prepoznati od prevaranata

"Ako popisivač ne posjeduje sve te stvari sa sobom jednostavno nemojte vjerovati da je to popisivač" 

PODIJELITE

Do danas u ponoć se svi stanovnici RH imaju priliku upisati se u popis stanovništva putem sustava e-Građani. Prema posljednjim podacima to je učinilo više od milijun i 300 tisuća ljudi. Od sutra, 28. rujna pa do 17. listopada na teren izlazi 8 tisuća popisivača koji će doći do onih domova u kojima se ljudi jesu i nisu popisali sami. Osobe koje su popisivanje obavile preko sustava e-Građani će popisivačima na ulazu morati predati šifru ili istu ostaviti na vratima ako ne žele da im popisivači ulaze u dom.

No, vrlo je važno napomenuti kako su u akciju krenuli i lažni popisivači. Iako je više od 30% stanovništva popisano, mnogo je onih kojima će popisivači morati doći u dom, najčešće se radi o osobama starije životne dobi koje ne koriste sustav e-Građani.

Svi popisivači će imati službenu akreditaciju s logom popisa i Zavoda za statistiku. Osim toga, imat će majice i maske s logom. Također, popisivači će imati prijenosno računalo sa sobom. Kako navodi ravnateljica Zavoda, ako popisivač ne posjeduje sve te stvari sa sobom jednostavno nemojte vjerovati da je to popisivač.

Na isto upozoravaju i iz policije te napominju kako je važno da ne puštate nepoznate osobe u svoj dom osim ako se ne predstave s dokumentom i dopuste vam da ga pogledate. Ako niste sigurni i ne vjerujete u podatke koje vam osoba daje, radije osobu nemojte pustiti u svoj dom ili zatražite da popisivanje obavite izvan doma.