Home Izdvojeno Prisjetimo se, za svjetski dan pčela, zašto je važno čuvati ih

Prisjetimo se, za svjetski dan pčela, zašto je važno čuvati ih

Donosimo i par zanimljivosti o ovim simpatičnim zujalicama

PODIJELITE
Foto: Dario Drvodelić

20. svibnja poznat je i kao Svjetski dan pčela. Ove male zujalice zaslužne su za gotovo svu hranu koju danas jedemo. Održavaju naš ekosustav u pravilnom redu i zapravo nam cijelo vrijeme pomažu da održavamo snažne imunitete.

No, tužna je vijest da su postojeće stope izumiranja ove vrste od 100 do 1000 puta veće od normalnih zbog ljudskih utjecaja. Ako se ovaj trend nastavi, hranjive kulture, poput voća, orašastih plodova i mnogih povrtlarskih kultura polako će nestajati s naših tanjura. Zbog pesticida, klimatskih promjena i promjena u korištenju zemljišta populacija pčela ima sve manje šanse da se širi.

Pčele su tako jedini insekti koji proizvode hranu koju ljudi jedu, stvarajući med. Kako bi ga stvorile, dnevno posjete oko tisući cvijetova čime pomažu oprašivanje raznih biljaka. Poznate su nam i kao zujalice, a to je zato što u minuti zamahnu svojim krilcima čak 11.400 puta. Iako cijelog života stvaraju med, zapravo se ne rađaju s tim znanjem već to uče od starijih i iskusnih.

Životni vijek radilica je oko 40 dana. Zanimljivo je i da svaka pčela u koloniji ima jedinstven miris, kako bi je članovi kolonije mogli prepoznati. I ono najvažnije, pčele su nezaobilazna karika u lancu stvaranja čak 75 posto prehrambenih proizvoda koje danas konzumiramo. Dosta važno malo biće zar ne?

Na prostoru Turopolja postoji Pčelarska udruga Turopolje koja je osnovana u prosincu 2005. godine. Do danas broji preko 120 članova i objedinjuje pčelare sa područja Velike Gorice, općine Kravarsko, općine Pokupsko, općine Orle pa i iz Zagreba. “Osnovni cilj udruge je aktivno sudjelovanje na unapređivanju pčelarstva, informiranju javnosti o pčelama, pčelinjim proizvodima i njihovim blagodatima.”, navode na svojim stranicama.

Nakon svih informacija, donosimo još par fotografija našeg poznatog ljubitelja kukaca, Darija Drvodelića.