Home CRTICE IZ POVIJESTI CRTICE IZ POVIJESTI Vrata od krča, zaštićeno kulturno dobro Hrvatske

CRTICE IZ POVIJESTI Vrata od krča, zaštićeno kulturno dobro Hrvatske

Postavljena su davne 1779. godine stradala su i obnavljana u više navrata, evo i zašto

PODIJELITE
Vrata od krča, autor fotografije: Maja Ergović, Muzej Turopolja, 2018.

U suradnji s Muzejom Turopolja donosimo nove Crtice iz povijesti. Prošlog puta ste mogli pročitati tekst o kratkoj povijesti groblja u Velikoj Gorici, a sada autorica ‘crtica’, Valentina Radoš Bonić, kustos likovne zbirke i muzejski pedagog ovog tjedna vam predstavlja kratku povijest Vrata od krča.

Spomenik Vrata od krča podigli su turopoljski plemići u Turopoljskom lugu 1779. godine i to nakon krčenja šume između 1774. i 1779. godine, razdoblja tijekom kojega je iskrčeno zemljište i zatim podijeljeno na jednake dijelove prema ovlašteničkim pravima, o čemu svjedoči latinski natpis na drvenoj gredi:

»Ovdje su rascvjetane livade plemenitih Turopoljaca koje su, tijekom pet godina udruženim radom i zalaganjem, iskrčile marljive ruke. 1774. godine započele su krčiti, napokon 1779. godine razdijeljene su na svu braću, koja ovdje zadobiše jednake dijelove.«

U znak sjećanja na ovaj događaj plemići su podignuli memorijalna drvena vrata koja u pojednostavljenoj formi podsjećaju na povijesne slavoluke.

Spomenik je dimenzija 549×609 cm i sastoji se od dvaju stubova s piramidalnim bazama, pravokutne krovne strehe sa završnim fijalama i drvene replike stare grede s natpisom.

Prvotno je spomenik bio drveni, ali za velike poplave 1914. godine drvena vrata su srušena. Godine 1916. na istom mjestu izgrađen je novi betonski spomenik u koji je inkorporirana stara drvena greda s natpisom. Tada su dodane i dvije spomen ploče s tekstovima na hrvatskom jeziku koji opisuju događaj kada je i kako izvorni drveni spomenik srušen, ali i kako je rušenje spomenika povezano s važnim povijesnim okolnostima – atentatom na prijestolonasljednika Franza Ferdinanda i početak Prvog svjetskog rata.

Prva spomen ploča: »25 VII 1914 porušila je oluja drveni prolaz ovdje koji je sagradjen g 1779 kako gornja hrastova ploča svjedoči koja je bila na staromu prolazu smještena«

Druga spomen ploča: »Istog dana kada se srušio stari prolaz predan je ultimatum Srbiji nakon čega se rodio strašni svjetski rat«

Vrata od krča stradala su i obnovljena u više navrata. Prvi puta spomenute 1914. godine zbog poplave, zatim 1982., 2001., 2017. i 2019. godine, svaki puta zbog nepažnje vozača prometnog vozila. Tijekom obnove 2001. godine restaurirana je drvena greda s natpisom koja je zatim smještena u stalni postav Muzeja Turopolja gdje ju možete vidjeti i danas. Na spomenik je postavljena replika grede koju je izradio akademski kipar Mladen Mikulin.

Oblikom izvedbe, smještajem u šumski krajolik i funkcijom očuvanja memorije povijesnog događaja važnog za zajedništvo i boljitak lokalne zajednice, Vrata od krča predstavljaju jedinstven spomenik na području sjeverne Hrvatske. Upravo zbog posebnosti simbolike i izvedbe Vrata od krča su 2008. godine dobila status zaštićenog kulturnog dobra Republike Hrvatske.

Literatura: Branko Dubravica, Turopoljsko plemstvo poslije ukidanja plemstva, Velika Gorica: Narodno sveučilište, Plemenita općina turopoljska 1997., Josip Kovačević, Ženidba turopoljskog plemenitaša Vida Lackovića, Zagreb: naklada autora, 1987., Ivan Rožić, Plemenita općina turopoljska, Velika Gorica: Pučko otvoreno učilište Velika Gorica, Plemenita općina turopoljska, 2002., Vesna Župetić, Povijest nastanka i očuvanja Vrata od krča u Turopoljskom lugu, Godišnjak zaštite spomenika kulture Hrvatske 45, 2021.

Fotografija: Vrata od krča, autor fotografije: Maja Ergović, Muzej Turopolja, 2018.