Home CRTICE IZ POVIJESTI CRTICE IZ POVIJESTI Kuće za stanovanje općinskih uglednika Turopolja

CRTICE IZ POVIJESTI Kuće za stanovanje općinskih uglednika Turopolja

Sagradila ih je Plemenita opčina Turopoljska 1903. godine, a zaposlenicima općine je najam bio oprošten

PODIJELITE
Fotografija: Velika Gorica – Kuća općinskog nadšumara, kasnije dom župana Franje Lučića i policijska postaja, autor fotografije: D. Kolarec, 1977., vlasnik/imatelj: Muzej Turopolja

Prvih godina 20. stoljeća javila se potreba da se nekim općinskim uglednicima u Velikoj Gorici podignu najamne kuće za stanovanje.

Godine 1903. Plemenita općina Turopoljska je sagradila dvije lijepe kuće na južnoj strani glavnoga trga. Jedna od njih je bila kuća turopoljskog nadšumara (nekad Trg kralja Tomislava 34). Nikola Hribar izradio je nacrt kuće i vodio gradnju. Sagrađena je za manje od osam mjeseci. Tom izgradnjom konačno je definirana južna vizura tadašnjeg Marvinskog trga. Kuća je kao i nekolicina drugih, pala kao žrtva radikalne devastacije trga sedamdesetih godina 20. stoljeća i sačuvana je na samo nekoliko fotografija.

U kuću se ulazilo sa stražnje strane i imala je tri velike sobe s pogledom na trg. Zabat kuće je trokutast, a iznad prozora je imala obrubne ukrase od opeke. Svojim oblikovanjem je korak od arhitekture historicizma prema secesiji i moderni.

Kuća nadšumara bila je jedna od onih koje su važne za povijest velikogoričke arhitekture jer nije bila standardni objekt u nizu drugih kuća na trgu. Poput kakve otmjene vile bila je smještena u vrtu, udaljena od ulice i razdvojena živicom i lijevanom željeznom ogradom.

Posao nadšumara bio je vrlo ugledan u Turopolju pa nije ni čudo što je općina odlučila izgraditi jednu kuću za stanovanje nositelju te važne funkcije. Budući da je nadšumar bio zaposlenik turopoljske općine, najamnina mu je bila oproštena. Prvi nadšumar koji je tu živio zvao se Emil pl. Mihaljević. U kući je od 1918. do 1927. godine živio župan i skladatelj Franjo Lučić s obitelji. Zatim se 1928. godine useljava veterinar Milan Steiner. Poslije Drugog svjetskog rata u kući je bila policijska postaja sve do njezina rušenja 1979. godine.

Fotografija: Velika Gorica – Kuća općinskog nadšumara, kasnije dom župana Franje Lučića i policijska postaja, autor fotografije: D. Kolarec, 1977., vlasnik/imatelj: Muzej Turopolja

Literatura: Petar Puhmajer (ur.), Arhitektura Velike Gorice, Velika Gorica: Turistička zajednica grada Velike Gorice, 2005.