Home CRTICE IZ POVIJESTI CRTICE IZ POVIJESTI Bogata tradicija turopoljskih svadbi koje su trajale tri dana

CRTICE IZ POVIJESTI Bogata tradicija turopoljskih svadbi koje su trajale tri dana

Glavni dio svadbe odvijao se drugoga dana – uzvanici bi se okupili kod mladoženje gdje su formirali svadbenu povorku radi odlaska po mladu. Sjećate li se takvih običaja?

PODIJELITE
Fotografija: Buševec – Turopoljska svadba (mladenci), autor fotografije: Višnja Huzjak, 1967., vlasnik/imatelj: Muzej Turopolja

Tradicijske svadbe odvijale su se uvijek po istim, ustaljenim, nepisanim pravilima, a ponavljanje nekih obrednih radnji imalo je i magijsku osnovu. Kao što kod svakoga životnoga običaja osoba prelazi iz jednog stanja u drugo, tako su i mladenci vjenčanjem prelazili u svijet odraslih i postajali punopravni članovi društva.

Fotografija iz Buševca 1967. godine svjedoči nam o pojedinim običajima na turopoljskoj svadbi. Fotografija bilježi trenutak stavljanja poculice tijekom prvog scenskog prikaza Turopoljske svadbe u režiji Josipa Kovačevića iz Buševca. On je godinu dana kasnije objavio pripovijetku „Ženidba turopoljskog plemenitaša Vida Lackovića“. Ova objava s osnovnim informacijama zaista nije dovoljna da vam ispriča cijelu i detaljnu priču o nekadašnjim svadbama u našem Turopolju zato vam toplo preporučamo navedenu literaturu.

Nekada je svadba trajala tri do četiri dana. Prvog dana okupljali su se uzvanici, kitilo se konje i kola i odlazilo po škrinje kod mlade.

Glavni dio svadbe odvijao se drugoga dana – uzvanici bi se okupili kod mladoženje gdje su formirali svadbenu povorku radi odlaska po mladu. Istog jutra mladenci su se svečano odijevali. Mladenki je pomagala posmikala/posnešica (danas kuma) koja joj je na glavu stavljala kitice (svadbenu krunu), a mladenac je oblačio svoju najbolju odjeću; ako je bio plemenitaš neizostavni su bili menten, uske hlače, čizme, šubara i sablja. Nakon crkvenog obreda svatovi su se vraćali u mladenkin dom gdje se nastavilo slavlje.

Trećeg dana svadbena povorka kretala je iz mladenkine kuće u mladoženjinu. Tog dana se između ostalog mlada presvlačila. Skidale su joj se kitice i stavljala poculica koja postaje simbol mladenkine nove uloge i odgovornosti koju preuzima u društvu.

Fotografija: Buševec – Turopoljska svadba (mladenci), autor fotografije: Višnja Huzjak, 1967., vlasnik/imatelj: Muzej Turopolja

Literatura: J. Kovačević, Ženidba turopoljskog plemenitaša Vida Lackovića, Buševec, 1968.; M. Ergović i I. Rožić, „Turopoljska svadba“, u: Turopoljski leksikon, Zagreb: Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2021. str. 593-594.

#muzejturopolja #velikagorica #mraclin #busevec #turopolje #tradicija #obicaji #svadba #turopoljskasvadba #fotografija #kronikevelikegorice #kronikevg #povijest #crticeizpovijesti