Home CRTICE IZ POVIJESTI CRTICE IZ POVIJESTI Blagoslov jela u Velikoj Mlaki 1965. godine

CRTICE IZ POVIJESTI Blagoslov jela u Velikoj Mlaki 1965. godine

Postojao je i jedan simpatičan običaj koji se odvijao na Veliku subotu nakon samog posvećenja jela. Znate li o kojem je običaju riječ?

PODIJELITE
Autor fotografije: Višnja Huzjak, 1965., vlasnik/imatelj: Muzej Turopolja

U župnim crkvama se na Uskrs nosilo jelo na posvećenje, a u kapelicama se često nosilo na Veliku subotu. U svakoj košari našlo se kuhane šunke, oljuštenih jaja, kruha, luka, soli, gibanjica i sl. Košare su bile prekrivene stolnicama, komadima tekstila posebno izrađenih i bogato ukrašenih za tu prigodu. Košare su se stavljale na pod crkve gdje su se otkrivale za vrijeme posvećenja molitvom, svetom vodom i tamjanom, a mirisi hrane ispunili su crkvu.

Postojao je još jedan zanimljiv i simpatičan običaj koji se odvijao nakon samog posvećenja jela. Radi se o tome da su se mlade sneje utrkivale do svojih kuća, a ona koja je prva stigla bila je „pisanica“. Ta titula značila je da je dotična sneja bila najbrža, najvrednija i najspretnija i vjerovalo se da će njena kuća te godine biti najnaprednija u obavljanju poslova u polju i da će njezin kukuruz prvi biti okopan.

Literatura: Margareta Biškupić, Olga Lastrić, Etnologija (katalog zbirke), Velika Gorica: Muzej Turopolja, 2005.