Home Najave Crtajte po uzoru na Dragutina Trumbetaša i naučite izraditi kinč

Crtajte po uzoru na Dragutina Trumbetaša i naučite izraditi kinč

Radionice u Muzeju održavaju se u jutarnjim i poslijepodnevnim terminima. U nastavku donosimo detalje o rasporedu, kao i opis svake od radionica

PODIJELITE

U Muzeju Turopolja s današnjim danom započele su božićne radionice na kojima možete naučiti izraditi kinč, crtati po uzoru na Dragutina Trumbetaša, a pritom zasigurno i naučiti nešto više o turopoljskim božićnim tradicijama.

Radionice će se održavati u jutarnjim i poslijepodnevnim terminima, a u nastavku donosimo detalje o rasporedu, kao i opis svake od radionica.

Radionica: Zimska čarolija crtanja

Dragutin Trumbetaš u svojim je radovima često prikazivao naše drvene kapele, turopoljske ljepotice.

– Crtat ćemo po uzoru na božićnu čestitku Dragutina Trumbetaša s prikazom drvene kapele sv. Antuna Padovanskog u Gustelnici – objasnili su iz Muzeja.

Radionica izrade kinča

Kinč je starija božićna dekoracija u obliku vijenca. Izrađivao se od grana crnogorice i bio je pričvršćen na stropnu gradu iznad stola. Ukrašavao se ružicama i lančićima od krep papira, orasima umotanim u sjajne papire, crvenim malim jabučicama “božićnicama”. Istisnulo ga je samostojeće božićno drvce i staklene kuglice koje danas poznajemo.

Radionice će se održati ovaj i idući tjedan po sljedećem rasporedu:

  • 14., 15. i 16. prosinca – jutarnji termin: 10-12 h, poslijepodnevni termin: 17-19 h
  • 21., 22., 23. prosinca (uto, sri, čet) – jutarnji termin: 10-12 h, poslijepodnevni termin: 17-19 h

Radionice će se održavati na prvom katu muzeja. Broj sudionika je ograničen na deset osoba zbog poštivanja epidemioloških mjera. Sve osobe (uključujući roditelje u pratnji) iznad 16 godina moraju imati valjanu Covid potvrdu.