Home Izdvojeno ČITATELJI PREPORUČUJU Kristin Hannah: Ulica krijesnica

ČITATELJI PREPORUČUJU Kristin Hannah: Ulica krijesnica

Topla priča o dvije žene, dva različita stila života, dvije sudbine na temelju koje je snimljena i popularna Netflix serija

PODIJELITE

Novi tekst iz naše rubrike “Čitatelji preporučuju” koju vam donosimo u suradnji s Gradskom knjižnicom Velika Gorica potpisuje Tea Jurič. Ovoga puta imate priliku pročitati osvrt na knjigu Kristin Hannah “Ulica krijesnica” – toplu priču o dvije žene, dva različita stila života, dvije sudbine, ali jednom prijateljstvu koje nema roka trajanja.

Kristin Hannah nagrađivana je američka spisateljica romana ljubavne i obiteljske tematike koja 2008. godine piše Ulicu krijesnica, roman koji posvećuje svojim curama, onima koje su bile uz nju u svim teškim vremenima. Potaknuta tužnim događajem iz vlastitog života, ovaj je roman napisala kako bi ostao podsjetnik da žena ženi nije vuk, već najveći oslonac i podrška.

Ulica krijesnica priča je o Tully i Kate, naizgled dvije potpuno različite žene koje su jedna u drugoj pronašle ono što svakoj ženi treba, najbolju prijateljicu. Kroz godine prošle su mnogo uspona, padova, raznih iskušenja i izazova, ali uvijek zajedno. Iako žive različitim životima, jedna su drugoj oduvijek najveća podrška.

Godine 1974. Tully i Kate žive svaka na svojoj strani, svaka sa svojim problemima. Dok se Tully bori s obiteljskim problemima, Kate se bori s nepopularnošću i činjenicom da prijateljice koje je imala žive svoje živote daleko od nje. A onda, sasvim iznenada, život ih spaja i postaju jedna drugoj utočište koje su toliko trebale.

Kroz nadolazeća desetljeća, mnogo toga ih je rastavljalo i ponovno sastavljalo, ali njihov odnos dugoročno ništa nije moglo narušiti. Koliko god su bile i kilometrima daleko, srcima su uvijek bile povezane.

Podijelile su mnoge sretne i predivne trenutke, ali i one teške i tužne. Zajedno, kao što najbolje prijateljice i čine. Imale su svoje male rituale, svoje pjesme, svoje uspomene koje su ih uvijek tjerale naprijed. Uvijek znajući što reći i kako jedna drugoj biti vjetar u leđa, nosile su se sa svime zajedno pa čak i kada se život urotio protiv njih, čak i kada su jedna drugu povrijedile postupcima i riječima. Koliko god su bile bliske, njihov je odnos također imao uspona i padova, ali iz svakog bi poraza izašle kao pobjednice, držeći se za ruku, jer njihovo je prijateljstvo jače od bilo čega.

Ova topla priča čitatelje podsjeća na važnost pravih životnih vrijednosti i upravo bih ju zato preporučila svakome. Ljubav, obitelj, prijateljstvo, iskrenost, prisutnost, podrška nezamjenjivi su i neprocjenjivi u našim životima. Ipak, roman nas podsjeća i na prolaznost i kratkoću života te kako upravo zato moramo cijeniti svaki trenutak i u njemu uživati jer sutra je neizvjesno, sve što imamo je danas. Dajte priliku ovoj knjizi, a svakako ne zaboravite nazvati svoju Kate/Tully i reći joj koliko Vam znači.