Home Izdvojeno “Čitanjem oko svijeta”: u tri godine pročitala je knjigu iz svake države...

“Čitanjem oko svijeta”: u tri godine pročitala je knjigu iz svake države svijeta

PODIJELITE

Gradska knjižnica Velika Gorica u srijedu, u sklopu manifestacije Mjesec hrvatske knjige, organizira prezentaciju jedinstvenog čitateljskog projekta – “Čitanjem oko svijeta”. Riječ je o projektu strastvene čitateljice Barbare Tartaglia Roca koje je pročitala po jednu knjigu iz svake države svijeta, a za to su joj trebale tri godine.

– Na svom prekrasnom putovanju upoznala je ne samo one velike, nego prije svega male književnosti i male civilizacije, koje inače i prečesto završavaju kao nezanimljivo gradivo iz srednjoškolskih udžbenika. Barbara Tartaglia Roca inspiraciju za svoj pothvat pronašla je u Britanki Ann Morgan, a osim nje jedina je u svijetu, a pogotovo u Hrvatskoj, kojoj je uspjelo čitanjem upoznati 196 zemalja svijeta – kažu iz Gradske knjižnice Velika Gorica.

Barbara Tartaglia Roca svoj će projekt predstaviti u Središnjem odjelu za odrasle Gradske knjižnice Velika Gorica u 19 sati. Otkrit će i posebnosti književnosti pojedinih zemalja, a svaki čitatelj na dar dobiva listu zemalja po kontinentima i njezinih, do sada pročitanih knjiga, uz ideju da svatko svojim izborom listu proširuje i nadopunjuje

Barbara je diplomirana profesorica engleskog i španjolskog jezika i književnosti. U Čileu je kao izaslanica Ministarstva znanosti i obrazovanja radila kao nastavnica hrvatskog jezika, surađivala je s Veleposlanstvom RH i Maticom hrvatskih iseljenika. Radila je i kao tajnica i prevoditeljica u Veleposlanstvu Republike Kine u Zagrebu, u Školi za strane jezike Svjetski jezici. Posljednjih deset godina radi u Hrvatskome Saboru kao savjetnica predsjednika, koordinatorica za medije i savjetnica prevoditeljica.