Home Izdvojeno Cijene karata javnog prijevoza neće rasti, oporbu zanima što će biti nakon...

Cijene karata javnog prijevoza neće rasti, oporbu zanima što će biti nakon isteka ovog ugovora

Goruća rasprava na današnjoj sjednici Gradskog vijeća razvila se po pitanju javnog prijevoza te novog ugovora sa ZET-om koji traje do 31.12.

PODIJELITE

Goruća rasprava na današnjoj sjednici Gradskog vijeća razvila se po pitanju javnog prijevoza te novog ugovora sa ZET-om. Ervin Kolarec, koji obnaša dužnosti gradonačelnika, zaključio je kako se radi o vrlo važnom pitanju. „Mi kao Grad nismo htjeli povećavati, a ne želimo ni u budućnosti povećavati cijenu karte javnog prijevoza za sugrađane. Ugovor je bio sklopljen na desetogodišnje razdoblje i da, bio je trend povećanja cijena koje su bile neprihvatljive za Grad. Došlo do je do nekog međurješenja. Nastojali smo naći rješenje do 31.12., ali već sada trebamo pokrenuti razgovore o tome kako ćemo pristupiti za dalje. Pokrenut ćemo postupak izrade analize javnog lokalnog linijskog prijevoza putnika Velike Gorice čija je svrha izrada modela koji će biti prihvatljiv svim korisnicima. Koncesija se odnosi i na lokalne linije. U pregovorima smo i dalje ćemo pregovarati.“

Nakon izlaganja prvog dijela prve točke dnevnog reda pokrenula se žustra rasprava. Oporba je zamjerila što se strateški plan i analiza radi tek sada. Više o tome rekao je vijećnik Alan Šembera. „Slušam i ne vjerujem. Grad Velika Gorica, šesti grad po veličini u Hrvatskoj, grad s proračunom od 530 milijuna kuna, sada tek priča o javnom prijevozu. Kada smo ovdje pričali da se takve stvari, koje su strateški bitne trebaju regulirati strateškom planu razvoja grada? Ako ste tek sada naručili studiju, što ste radili posljednjih 11 godina?”

Spomenuo je i kako je porasla cijena ugovora sa ZET-om te se dotaknuo pitanja o tome koja je alternativa za ovaj javni prijevoz. Za primjer je dao i diplomske radove naših sugrađana koji su analizirali sve detalje javnog prijevoza i dali prijedloge javnog prijevoza. “Stvorio sam financijsku projekciju i u roku sat vremena napravio kalkulaciju da ZET po dnevnim kartama ubire oko 250 tisuća kuna dnevno, a uz to im svi plaćamo ugovor. Tu dolazimo do suludih cifri. Imam informaciju da nam se u ZET-u smiju jer nikada nisu imali profitabilniju situaciju nego Veliku Goricu. Sisak je nabavio autobuse iz EU fondova, Šibenik, Vinkovci, manji gradovi su osnovali svoje prijevozno poduzeće i EU im je financirala dobar dio javnog prijevoza.”, ispričao je s idejom osnivanja gradskog voznog poduzeća.

Šembera se dotaknuo i pitanja željezničkog kolodovora. “Je li vam palo na pamet da napravite jedan autobus koji će građane voziti na željezničku stanicu? Toliko je ideja i mogućnosti, a mi ovdje razmišljamo kako ćemo doći do Zagreba i kući. To je bezobrazno od gradske vlasti da građane dovodi u takvu poziciju. Vidim da tu ima bitnijih poslova, ali dajte se počnite baviti onime što je za Grad bitno i s čime možete građanima pomoći.”

Vijećnicima se obratio Bekić u ime kluba HDZ-a izjavom kako je upoznat o tome kako izgleda javni prijevoz. „Svakog dana koristim javni prijevoz ZET-a i znam što nas može čekati. Prijevoz do početka lockdowna je normalno funkcionirao. Zagreb se nakon potresa našao u teškom problemu, pa tako i mi s njima. Prijevoz će biti i bolji s postignutim dogovorom.“ Navodi i kako drugi prijevoznici imaju velike probleme.

Repliku na to održao je vijećnik Slojšek koji je upitao što će biti nakon prvog mjeseca, te stoji uz tvrdnju da je novi ugovor bio čisto političko pitanje. „Nije bilo dobro, kasni se na posao i predavanja, a što ćemo s noćnim linijama kojih nije bilo. Što će biti dalje, nakon 1.1. Budimo realni, ovo je bilo čisto političko pitanje.“ Govorio je i o pitanju premještanja garaže za autobuse koja se nalazi u centru grada te spomenuo mogućnost korištenja električnih autobusa na području grada. Vijećnica Karmen Rak objasnila je da je Velika Gorica dala prijedloge pet lokacija, no za to se čeka Grad Zagreb.

Bekić je tada ispričao kako je svjestan da je glavni razlog kašnjenja zapravo promet. Odgovor na to imao je vijećnik Maslač koji je pitao kakve veze s istekom ugovora imaju spomenuti potres i prijevoz u Zagrebu. „Mislim da je vaše veselje kratkoročno. Naša je informacija da su gradovi u županiji davno prije riješili pitanje ugovora u vezi javnog prijevoza. Očito je da je ovo bilo političko pitanje.“

O cijeni javnog prijevoza govorio je i vijećnik Horvačić te napomenuo da o svemu treba raspravljati s razmišljanjima o budućnost.

Vijećnica Karmen Rak izjavila je kako je ovo samo privremeno rješenje. “Svjedoci smo svakodnevnog žaljenja građana na gužve, a čak i linija 268 ima ime ‘linija iz pakla’. Tražimo maksimalno pridržavanje voznog reda, posebno sada kada bi trebalo izbjegavati pune autobuse zbog epidemioloških mjera. Kašnjenja su veliki problemi za ljude, jutarnja i popodnevna.” Predložila je i stvaranje linija za osnovnoškolsku djecu za koje smatra da bi svakako olakšalo daljnje pregovore. Spomenula je i nelogičnost povećanja cijene ugovora za dodatak noćnih linija od 50 tisuća kuna mjesečno dok je ta usluga u prošlom ugovoru bila uključena za prošlu cijenu.

Rasprava je završila s prepiranjem o tome kakav je javni prijevoz u našem gradu i Zagrebu te kako je potrebno da se tim pitanjem bave stručnjaci. Obrana je objasnila zašto je potrebno da Strategija javnog prijevoza već postoji.