Home Izdvojeno Bunar star 110 godina postat će dio novog parka iza doma u...

Bunar star 110 godina postat će dio novog parka iza doma u Turopolju

Uz bunar koji će obnoviti, izgradit će se i sjenica za druženja i to od starih cigli s razrušenog vatrogasnog doma u Novom Čiču

PODIJELITE

DVD Turopolje ove je godine proslavilo velikih 80. godina djelovanja. Ovo društvo jednog od najvećih mjesta u okolici Velike Gorice odnedavno je još više spremno za sve brojne intervencije koje ih čekaju. Razlog tomu je obnovljena garaža vatrogasnog doma te većinski obnovljena fasada. Kako nam govori zapovjednik DVD-a Turopolje, Patrik Čunčić, društvo sada ima još veći potencijal za rast i razvoj.

No, osim vatrogasnih djelovanja, opremanja i treninga, velik dio usmjeravaju i na cjelokupnu zajednicu i očuvanje povijesti svoga kraja. U korist tome govore i brojni eksponati koje su prikupili, a koji se nalaze u vatrogasnom domu. Od ove godine u Turopolju se održava Advent za sve mještane, a sada je u planu i izgradnja parka za druženje iza društvenog doma. “Stalno smo u suradnji s DVD-om Novo Čiče po pitanju osiguranja i vježbi. U potresu im je stradao stari vatrogasni dom koji je na kraju morao biti urušen. Pitali smo ih bi li mogli dobiti te stare cigle koje su nam i donirali.”, objašnjava Čunčić priču o novom uređenju.

Upravo s tim ciglama izgradit će sjenicu za sve mještane Turopolja, pored koje će se nalaziti dječji park, igralište. Poseban centralni dio bit će i stari bunar. “Koliko je nama poznato, to je najstariji turopoljski bunar. Pronašli smo ga u staroj drvnoj industriji, nekad DIP Turopolje, danas PANA. U suradnji s njima smo ga izvukli iz zaraslog grmlja. Dosta je i propao pa smo ga ručno rastavili. Obnovit ćemo ga i ponovno sastaviti pored cigli i sjenice. Želimo da taj spomenik kulturno industrijske baštine trajno ostane na spomen Turopolja.”

Sve to se nadovezuje na priču od ranije kada su uredili turopoljsku uskotračnu željeznicu u Parku hrvatskih branitelja. “Tada smo sačuvali dva vagona, no lokomotive nažalost nismo uspjeli pronaći. Dio te pruge smo sačuvali, lijepo ih je vidjeti u Parku.”, govori Čunčić. Uz obnovu vatrogasnog doma i uređene prostore, bave se i prikupljanjem stare građe. “Prikupili smo mnogo šumarskog i pilarskog alata, 600-ak starih slika. Mislim da bi zbilja mogli otvoriti jedan mali muzej u Turopolju.”

Radovi na sjenici i revitalizaciji prostora iza vatrogasnog doma trebali bi krenuti na proljeće, a u čitavu priču uključena je cijela mjesna zajednica. Planovi za preuređenje i obnovu postojani su već oko pet godina.