Home Koronavirus Broj novozaraženih i dalje velik, obavezno cijepljenje jedna od opcija

Broj novozaraženih i dalje velik, obavezno cijepljenje jedna od opcija

Epidemiologinja HZJZ-a Dijana Mayer navodi kako će obavezno cijepljenje biti jedna od opcija u slučaju rasta broja novooboljelih i još većeg pritiska na bolnički sustav

PODIJELITE

Nakon praznika, druženja za Badnjak te na dočeku, epidemiolozi očekuju povećanje broja zaraženih koronavirusom. Tako su podaci Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije pokazali kako je u odnosu na jučer zabilježeno 49 novozaraženih osoba. Na razini Hrvatske, danas je zabilježeno 5845 novih slučajeva.

Uz brojku zaraženih i pojavu novoj soja virusa omikrona, goruće teme u vezi koronavirusa su cijepljenje te covid potvrde. Pozitivan trend cijepljenja u cjepnim ambulantama u Zagrebačkoj županiji nastavljen je i u prosincu 2021. godine kada je cijepljeno 36.012 osoba. Cjepne ambulante uspostavljene su u ispostavama Doma zdravlja Zagrebačke županije 10. lipnja prošle godine, a s posljednjim danom 2021. godine u njima je cijepljeno ukupno 111.888 stanovnika Zagrebačke županije.

S obzirom na to da je Hrvatska i dalje nisko na ljestvici zemalja po pitanju procijepljenosti, epidemiologinja HZJZ-a Dijana Mayer u emisiji Hrvatskog radija U mreži Prvog izjavila je da će obavezno cijepljenje biti jedna od opcija u slučaju nezadovoljavajućeg postotka procijepljenosti, rasta broja novooboljelih i još većeg pritiska na bolnički sustav. Navodi i kako bi bilo idealno da ostanemo samo na ovoj soju koji jest brzo zarazan i lako se širi, no za sada su doživjeli samo blage kliničke slike koje ne zahtijevaju hospitalizaciju.

Međutim, naglasila je da se nikad ne zna koliko će ljudi od blage kliničke slike razviti težu. Mayer je rekla da se u Hrvatskoj za sada razgovara o obaveznom cijepljenju. “Hoće li biti obavezno cijepljenje ovisi o broju novooboljelih, o brzini širenja virusa, koliko će taj broj rasti, a i o tome koliko će postotak procijepljenosti isto tako rasti. Cijelo vrijeme smo nekako pokušavali ljude pridobiti na cijepljenje, reći im koliko je to važno. Međutim, ako to ne bude zadovoljavajući postotak, ako će broj novooboljelih rasti, ako ćemo imati pritisak na bolnički sustav još veći nego što je sada, bojim se da će obavezno cijepljenje morati biti jedna od opcija. Za sada još nekako nismo o tome baš, ne mogu sad to reći sa sigurnošću da će biti, ne znam, od sljedećeg mjeseca ili uskoro, ali to je svakako jedna od varijanti”. rekla je Mayer za HRT.