Home Gospodarstvo Bratstvo s Kinezima: Gradonačelnik Barišić i guverner Ji Yan potpisali Memorandum o...

Bratstvo s Kinezima: Gradonačelnik Barišić i guverner Ji Yan potpisali Memorandum o razumijevanju

PODIJELITE

Velikogoričko izaslanstvo predvođeno gradonačelnikom Draženom Barišićem, predsjednikom Gradskog vijeća Tomom Vidovićem, te zamjenikom gradonačelnika Stjepanom Kosom vratilo se s trodnevnog posjeta pekinškom okrugu Fengtai. S kineskim partnerima razgovarali su o mogućnostima međusobne razmjene proizvoda, osobito ekološki uzgojenog voća i povrća. Dogovarali su i suradnju u području školstva između velikogoričke Srednje strukovne škole i Veleučilišta s kineskim školama i visokoobrazovnim ustanovama. Kineski gospodarstvenici zainteresirani su za ulaganje u proizvodne pogone u Velikoj Gorici.

kina3Gradonačelnik Barišić i guverner Ji Yan potpisali su Memorandum o razumijevanju kao prvi korak ka uspostavljanju bratskih odnosa između dvije jedinice lokalne samouprave.

akcija_skolarac3

– Kina je prema svom političkom uređenju i tradiciji, zemlja koja za razvijanje gospodarskih odnosa i uopće ulazak na kinesko tržište, pretpostavlja postavljanje temelja u prijateljskim političkim odnosima stoga je ovaj posjet od iznimne važnosti za velikogoričke gospodarstvenike s poslovnim težnjama za suradnjom s okrugom Fengtai – ističu iz Grada Velike Gorice.Kina-izaslanstvo1

 

Velika Gorica i Fengtai imaju sličnosti u svom geostrateškom položaju s obzirom na Zračnu luku ali i u osnovnim proizvodno-industrijskim granama, naročito u afirmiranju distribucije voća i povrća, kao i u kontinuiranom ulaganju u obrazovanje i tehnološki napredak. Hrvatsko izaslanstvo posjetilo je i pekinški centar za nadzor gradskog prometa te Garden Expo Park, kao primjer zbrinjavanja otpada.