Home Izdvojeno Božja čestica u Galženici

Božja čestica u Galženici

Predstava je to koja hrabro korača u područje znanosti, fizike ali i filozofije u kojoj kroz konfrontaciju dvoje likova; starog grčkog filozofa Demokrita (oca Atoma) i moderne atomske fizičarke publika na zanimljiv, pa pomalo i komičan način otkriva kako se kroz povijest, od starih Grka pa do danas, promišljalo o temeljnoj materiji od koje je građen cijeli svijet

PODIJELITE

Od čega je građen Svemir i kako sve na ovom svijetu funkcionira, pitanja su kojima se bavi nova predstava na velikogoričkoj nezavisnoj kazališnoj sceni. Riječ je o predstavi “Božja čestica”, nastaloj prema istoimenom djelu nobelovca Leona Ledermana, a prema zamisli i u izvedbi Velikogoričanima već poznatog nezavisnog dramskog kolektiva kojeg čine redateljica Romana Rožić te glumci Ana Katulić i Tvrtko Kovačević.

Predstava je to koja hrabro korača u područje znanosti, fizike ali i filozofije u kojoj kroz konfrontaciju dvoje likova; starog grčkog filozofa Demokrita (oca Atoma) i moderne atomske fizičarke publika na zanimljiv, pa pomalo i komičan način otkriva kako se kroz povijest, od starih Grka pa do danas, promišljalo o temeljnoj materiji od koje je građen cijeli svijet. Njih dvoje se sučeljavaju i gotovo slengovskim razgovorom prolaze kroz povijesni razvoj znanosti, fizike, filozofije prirode. Suvremena fizičarka fascinirana je kako je Demokrit isključivo vlastitim umom, kao jedinim alatom, bez skupih laboratorijskih pokusa, prije više od 2000 godina otkrio temeljne principe svemira. Principe na kojima se danas temelji i kvantna fizika.

“Ovim projektom želimo putem umjetnosti približiti fiziku, matematiku i filozofiju školskoj populaciji. To su predmeti koji su učenicima najteži i na koje roditelji najviše troše plaćajući dodatne instrukcije. Smatramo da se drukčijim, zabavnijim pristupom mogu ovi predmeti objasniti i senzibilizirati mlade za znanost”, ispričala nam je redateljica Romana Rožić koja smatra kako na hrvatskom tržištu nema dovoljno ovakvih inicijativa.

Inače, suradnja Rožić-Katulić već se ranije pokazala kao uspješna kombinacija, kroz još uvijek aktualnu i nagrađivanu predstavu “Mala poduzetnica u velikoj blokadi”, a u ovom su projektu jednadžbi pridodale još nekoliko vrlo talentiranih suradnika. Tvrtko Kovačević, stalan je član i glumac Pučkog kazališta Ogranka Seljačke sloge iz Buševca koji je četverogodišnju glumačku edukaciju završio u zagrebačkom Dramskom studiju Kubus. Ekipi se pridružio i Filip Borelli, mladi vizualni umjetnik iz Zagreba, inače student Novih medija na Likovnoj akademiji u Zagrebu, a koji je zaslužan za scenografiju i vizualne efekte u predstavi. Predstava je dobila potporu Grada Velike Gorice, a vrata im je otvorio i Gorički klub mladih koji je ovom glumačkom kolektivu ustupio prostor za probe. Nakon održane praizvedbe, slijedi premijera, koja je zakazana za veljaču iduće
godine.