Home Izdvojeno Bicikl može biti rješenje za prometne i epidemijske probleme

Bicikl može biti rješenje za prometne i epidemijske probleme

Sindikat biciklista poziva da za prijevozno sredstvo odabirete bicikl umjesto automobila te navode brojne prednosti vožnje na dva kotača

PODIJELITE

Sindikat biciklista pokrenuo je kampanju pod nazivom “Dva kotača od zaraze su jača”. Radi se o kampanji poticanja korištenja bicikla za sva nužna kretanja gradom koja traje do 24. prosinca ove godine. “Pozivamo sve građanke i građane na što češće korištenje bicikla kao prijevoznog sredstva za sva nužna kretanja gradom!“, pozivaju iz Sindikata biciklista.

Da biste podržali kampanju možete im poslati svoje fotografije vožnje biciklom na Facebook eventu ili ih dijelite na društvenim mrežama uz hashtag #zgazimozarazu.” 

Brojne prednosti bicikliranja

Kako bi uputili na važnost vožnje biciklom umjesto automobilom, posebno u vrijeme pandemije, navode neke važne prednosti bicikliranja:

● pomaže u održavanju fizičke distance
● smanjuje pritisak na javni gradski prijevoz
● smanjuje stvaranje gužvi u prometu
● povećava vlastito psihofizičko zdravlje
● povećava radnu efikasnost i smanjuje odlaske na bolovanje
● smanjuje zagađenje zraka, što dodatno doprinosi respiratornom zdravlju opće populacije

Dobro nam je poznato koliko automobili i javni prijevozi zagađuju zrak, ali i onemogućuju prohodnost hitnih službi, što je velik problem pogotovo u vrijeme epidemije. “Poblemi su djelomično rješivi pojedinačnim doprinosom i vlastitom odgovornošću na jednostavan način – odabirom bicikla kao prijevoznog sredstva.“, govore iz Sindikata te napominju kako je čak i Svjetska zdravstvena organizacija dala preporuku građanima da koriste bicikl za svoja svakodnevna putovanja na posao i u školu, ali i za rekreaciju kako bi se očuvalo fizičko i mentalno zdravlje, koje je osobito ugroženo upravo zbog preporučene izolacije.

Osim građana, pozvali su i Vladu, Stožer, HZJZ i lokalne vlasti da prepoznaju poticanje sigurnog bicikliranja i pješačenja kao mjeru suzbijanja epidemije. Ističu i važnost opreznosti u prometu za vrijeme vožnje bicikla, pogotovo prilikom prolaska kroz križanja te da biciklisti poštuju prometna pravila, budu obazrivi prema pješacima i da koriste zakonski obavezna svjetla noću i danju u uvjetima smanjene vidljivosti.

U Velikoj Gorici iznajmite električni bicikl

Podsjećamo, u Velikoj Gorici se na tri lokacije nalaze električni Nextbike bicikli koje možete iznajmiti. Jedino što trebate učiniti je preuzeti nextbike aplikaciju (App store trgovina  / Google Play trgovina), registrirati se i aktivirati račun. Cijena usluge iznosi od 5 kuna za 30 minuta vožnje, dok su dostupne i pretplate od 100 kuna za tjedan ili 200 kuna za godinu koje nude neograničen broj vožnji u trajanju od 30 minuta po biciklu.