Home Politika Bekavac i Lovrić: Propuštena je povijesna prilika po pitanju obnovljivih izvora energije...

Bekavac i Lovrić: Propuštena je povijesna prilika po pitanju obnovljivih izvora energije u gradu

Na konferenciji za medije su naveli kako se trebalo omogućiti građanima da postanu vlasnici mini elektrana, instaliranih na krovu stambene zgrade, kojima će stvarati i koristiti električnu energiju, a višak prodavati..

PODIJELITE
Foto: Katarina Drvodelić

Uskoro će proći deset godina od obećanja o provedbi projekta Velika Gorica “Solarni grad, počeo je tako današnju konferenciju Ivan Bekavac, kandidat za gradonačelnika Velike Gorice. Uz Zorana Lovrića, nezavisnog kandidata MOST-a za Gradsko vijeće, govorilo se o projektima korištenja sunčeve energije na krovovima javnih i stambenih zgrada te o propuštanju prilike i nedovoljnom korištenju obnovljivih izvora energije koji bi bili na korist svim građanima.

“Želim podsjetiti sve građane kako će uskoro biti deset godina od početka projekta Velika Gorica – Solarni grad. Tada je najavljeno korištenje sredstava iz gradskog proračuna i EU Fondova kojim je trebalo opremiti više od 150 gradskih i stambenih objekata i zgrada. Nažalost to nije učinjeno, novci su potrošeni, ali od svega toga danas nemamo ništa.”, govori Bekavac te napominje kako će on ovaj projekt završiti jer se radi o projektu od ogromnog značaja za grad kojim se mogu uštedjeti sredstva po pitanju potrošnje energije. Dodaje i kako se ovakvim projektima može uštedjeti na kućnom budžetu.

Grad Velika Gorica propustio je povijesnu priliku iz sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, omogućiti građanima vlasnicima mini elektrana, instaliranih na krovu stambene zgrade, stvarati i koristiti električnu energiju, a višak prodavati..“, navodi Bekavac.

To potvrđuje i Lovrić kao inženjer strojarstva koji predaje u Srednjoj školi Velika Gorica i radi na praktičnom djelu vezanom uz obnovljive izvore energije. Objašnjava kako bi na razini zgrade jedno kućanstvo uz korištenje solarne energije moglo uštedjeti više od 1000 kuna godišnje.Od svega što je obećavano je da imamo par solarnih klupa. U mojoj ulici, Tomaševićevoj, imamo nekoliko zgrada s ravnim krovom na kojima nisu, a mogli su biti postavljeni solarni kolektori. Mi nemamo toplu vodu tamo već plaćamo HEP toplinarstvu i električnu energiju za grijanje. Pojavile su se i dizalice topline koje se ugrađuju u nove vrtiće, škole, bolnice, puno je tih stvari koje bi mogle riješiti problem.”, govori Lovrić te iskazuje želju da će uz Ivana Bekavca i stručnjake imati priliku povući europska sredstva i moći svima omogućiti uštede na godišnjoj razini.

“S obzirom na iskustva drugih gradova i znanje o sunčevoj energiji kao široko dostupnom i besplatnom oblik energije želim ovdje iskazati namjeru konačno pripremiti i provesti ovaj projekt od revolucionarnog značaja za naš grad, i to za proizvodnju električne energije u sunčanim elektranama te za proizvodnju toplinske energije za grijanje prostora i potrošne tople vode u sunčanim toplinskim sustavima.”, zaključuje Bekavac.

Sunčana elektrana standardne tehnologije, snage 10 kW, postavljena pod optimalnim kutom, bez zasjenjenja, može na području Velike Gorice godišnje proizvesti oko 11.800 kWh električne energije. Proizvodnost sunčane elektrane je količina električne energije koju može proizvesti sustav jedinične snage. Za elektranu snage 10 kW, u Splitu bi iznosila oko 1.380 kWh/kW godišnje, dok je za područje Velike Gorice oko 1.180 kWh/kW godišnje.