Home Izdvojeno FOTO Barbari pregazili XIII. Legiju

FOTO Barbari pregazili XIII. Legiju

PODIJELITE

 

Udruga ‘Andautonija’ i ove godine uspjela je organizirati kvalitetan cjelodnevni program inspiriran starorimskom tradicijom. Dionizijske svečanosti okupile su veliki broj zaljubljenika u antiku, koji su barem na trenutak mogli uživati u dašku tog davno prohujalog vremena.

– Ovaj projekt se više ne da zaustaviti, a o tome najbolje govori veliki broj sudionika i posjetitelja koji su se danas ovdje okupili. Ovo je veliki uspjeh za Ščitarjevo. Za jedno mjesto koje broji svega 360 stanovnika napravili smo fenomenalnu stvar. S druge strane, razočaran sam što Grad Velika Gorica nije prepoznao ovu manifestaciju. Nadamo se da će se Grad probuditi i da će nas početi financijski podržavati kao i neke druge manifestacije koje izdašno financira – rekao je predsjednik Udruge Andautonija Mladen Zagorac.

SPEKTAKULARANI VOJNI SRAZ ISPRED POVIJESNIH ZIDINA ANDAUTONIJE

Glavna atrakcija ovogodišnjih ‘Dionizijskih svečanosti’ bila je simulacija vojnog sukoba Rimljana s barbarskim plemenima, u kojem su Rimljani ovaj put izvukli deblji kraj.

– Prikaz borbe prilično je realan. Bilo je žestoko, zbog čega je došlo i do lakših ozljeda. Tijekom naših nastupa nastojimo ostati pribrani i koncentrirani kako bi se izbjegle ozlijede, jer se u simulacijama bitke koristimo replikama pravog oružja – pojasnio je Sanel Čaušević iz Udruge ‘Andautonija’.

Dionizijske svecanosti 2015 (3)

 

—–U spektakularnoj predstavi, u kojoj su zvučnu kulisu pravili bubnjari zaraćenih strana, svojim hipnotičkim ritmom bubnjanja, izmjenjivali su se napadi i kontranapadi.

Dionizijske svecanosti (3)

– Kada se u bitci začuje bubanj, ratnici dobiju dodatan nalet adrenalina. Uskoro počnu letjeti sječiva i štitovi, a zna se dogoditi da zbog žustrine borbe dođe i do manjih ozljeda – izjavio Karlo iz Reda Čuvara grada Zagreba.

MOĆNA PTICA GRABLJIVICA OSVOJILA PUBLIKU

Svojim nastupom na Svečanostima veliku pažnju privukao je i Jan Žežanović sa svojim Surim orlom Tokuom. Ova prekrasna ptica grabljivica simbolizirala je moć Rima i često je legionare pratila na njihovim pohodima.

– Toku je stara tri godine. Ona dolazi iz našeg obiteljske farme za uzgoj u kojoj trenutačno uzgajamo još osam primjeraka. Od malena je s nama, još od kako se izlegla, hranjena je na ruku i trenutačno služi za lov – kazao nam je Jan.

Dionizijske svecanosti (6)

Kutak rezerviran za gađanje lukom i strijelom tijekom cijelog trajanja manifestacije bio je iznimno posjećen. Mnogi posjetitelji, posebno oni najmlađi, iskoristili su priliku da iz luka odapnu pokoju strelicu.

Dionizijske svecanosti 2015 (41)

—–– Svaki ovaj luk koji je ovdje izložen napravljen je za pojedini profil korisnika. Ja moram prepoznati osobu i odlučiti koji bi luk bio najprikladniji za nju. Luk i strijela u našem slučaju nije oružje, ono nam služi za rekreaciju i to je nešto što svaki čovjek ima u sebi. Kada vidiš svu ovu djecu, mlade, ali i starije ljude kako uživaju u streličarstvu, čovjek postane ispunjen svojim poslom – pohvalio nam se Darko Dragec iz Udruge primitivni luk i samostrel.

unnamed3

—–I STARI RIMLJANI IGRALI SU JEDNU VRSTU NOGOMETA

Posjetitelji su mogli vidjeti i sportske igre koje su se njegovale u starom Rimu, poput balota i antičkog nogometa koji je bio sastavni dio vojnog obrazovanja i način održavanja fizičke spreme.

Dionizijske svecanosti 2015 (44)

—–– Kad su imali vremena rimski legionari često su igrali antički nogomet, a kako su se često selili ovo je bio najjednostavniji način zabave i održavanja fizičke spreme – pojasnio je Stjepan Antolović iz Udruge Andautonija.

Najmlađi su sudjelovali u radionicama izrade nakita, šminkanja, sadnje i uzgoja ljekovitog bilja, kovanja novca, izrade maski te školi za legionare. Za one željene učenja održana je i mala škola latinskog jezika.

Dionizijske svecanosti 2015 (25)

—–– Zadovoljni smo odazivom djece, a na kratko vrijeme pridružio nam se i jedan tata. Prezadovoljna sam reakcijom djece, posebice osnovnoškolske koja su naročito iskazala i vrlo brzo usvojila sistem – istaknula je Jela Crnobrnja, profesorica latinskog jezika iz Zagreba.

[print_gllr id=30176]