Home Gospodarstvo Austrijanci žele uzgajati turopoljske svinje

Austrijanci žele uzgajati turopoljske svinje

PODIJELITE

U Hrvatskoj je trenutno registrirano 10 uzgajivača turopoljske svinje. Plemenita opčina turopoljska zalaže se za razmnožavanje pasmine i povećanje broja uzgajivača kako bi se moglo krenuti u jačanje brenda proizvoda od turopoljske svinje. Na tržištu je meso vrlo cijenjeno, a prepoznato je i izvan granica Hrvatske.

– Ove godine bile su tri delegacije iz Austrije. Žele genetski materijal turopoljske svinje, odavno su prepoznali kvalitetu mesa – specifične je boje, okusa i mirisa. Turopoljci su davno izvozili svoje proizvode pa je poznato da se meso turopoljskih svinja svojedobno jelo i na bečkom dvoru. – istaknuo je Mihael Pavišić, župan Plemenite opčine turopoljske.

Kako nam je rekao, cijena kilograma vratine turopoljske svinje u Austriji se kreće oko 33 eura.

Turopoljska svinja ima specifičan uzgoj. Nekada je tijekom ljeta i proljeća bila na slobodnoj ispaši, a potom bi se pred zimu, odnosno u jesen vraćala u domove uzgajivača gdje se prehranjivala kukuruzom.kobasijada-2015-3.jpg-Špek, šunka, naročito čvarci koji su kroz povijest nedovoljno cijenjeni, danas koštaju gotovo kao i šunka. Ovo meso ima cijenu na tržištu. Bili smo nedavno na državnom stočarskom sajmu u Gudovcu gdje je bio vrlo veliki interes za turopoljsku svinju. – rekao je Mihael Pavišić.

LOPOVI ODNJELI 30 SVINJA

Turopoljska svinja je zaštićena hrvatska pasmina i jedna je od najstarijih europskih pasmina uopće. U Lukavečkom čretu u slobodnom uzgoju je oko 180 odojaka, krmača i utovljenika, no broj krmača je pao na svega 90-ak. A od prošlog ponedjeljka broj svinja je dodatno smanjen. Naime, nepoznati počinitelji provalili su u gater i odnjeli između 25 i 30 krmača, nazimica i odojaka. Materijalna šteta iznosi 50 tisuća kuna, no genetska je neprocijenjiva.Turopoljska svinja3-Tek kad smo ušli u gater vidjeli smo uznemirujuće prizore, propucanu krmaču i vidjelo se da fali osjetan dio primjeraka turopoljske svinje. – rekao je Pavišić. Policija je odmah izašla na teren, prikupljeni su dokazi i čeka se završetak istrage.

EU PROJEKT IDE DALJE

A projekt istraživanja lokalnih pasmina svinje u Europi kojeg Plemenita opčina turopoljska provodi u suradnji s Agronomskim fakultetom ide dalje. Tako će se detaljno izvoditi ispitivanja kakvoće mesa, prinos, prirast, izmjer dužine trupa, težina, a proučavat će se i uzorci dlake i tkiva. Projekt ‘TREASURE – Raznovrsnost lokalnih svinjskih pasmina i sustava uzgoja za visoko kvalitetne tradicionalne proizvode i održive lance svinjskoga mesa’ provodit će se četiri godine u okviru i uz financiranje iz programa Europske unije ‘Horizon 2020’.

– Moramo podići svijest kod samih uzgajivača da smo mi ti koji trebamo brendirati turopoljsku svinju. – rekao je Mihael Pavišić.