Home FOTO VIJEST Anine slastice: Raj za nepce slatkoljubaca nalazi se u Ključić Brdu!

Anine slastice: Raj za nepce slatkoljubaca nalazi se u Ključić Brdu!

Ovo je jedna od onih inspirativnih priča - kako život piše čudne puteve, ali i pouka svima koji su kao i Ana mučili muku što i kako dalje...

PODIJELITE
Foto: Anine slastice/Facebook i privatna arhiva

Ovog vikenda donosimo vam jednu slatku i simpatičnu priču o 30-godišnjoj samoukoj slastičarki Ani Miković iz Ključić Brda, koja je svoju ljubav iz djetinjstva prema kulinarstvu pretvorila u profesiju. Ana je već drugu godinu ponosna vlasnica obrta za pečenje kolača, a evo kako je krenulo njezino putovanje u svijet slastica…

– Već sam kao petogodišnjakinja ispekla sama svoj prvi kruh, gledajući baku i mamu koje su ga svakog dana pekle. Tako bih i ja, sjedeći na svom malenom stolcu mijesila svoj kruh, a potom bi ga baka i mama stavile peći u starinskom lončiću. Uvijek sam voljela peči kolače ali nikad nisam ni sanjala da ću se baviti tim poslom. Jednostavno me slijed životnih događaja poveo u svijet slastica – otkrila nam je Ana Miković.

Od radiologije do slastičarstva!

Naime, ova mlada supruga i majka, srednju školu je završila za laboratorijskog tehničara, a potom studirala radiološku tehnologiju na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu. Nakon odrađenog pripravničkog staža u Klinici za tumore i položenog stručnog ispita uslijedila je klasična hrvatska priča…

– Svjesna situacije u državi i razočarana nemogućnošću zapošljavanja u struci, odlučila sam se pokrenuti i uzeti stvari u svoje ruke, te uz muževu moralnu i financijsku pomoć napraviti iskorak i zaokret u karijeri te pokrenuti vlastiti obrt za proizvodnju slastica. Kad se samo sjetim koliko je strpljenja, truda i volje uloženo! Trebalo je ponovo sjesti u školske klupe i ‘ispeći’ zanat kako bih mogla otvoriti obrt i da bi sve bilo legalno. Cilj mi je bio da uspijem zaraditi sebi plaću i platiti sve obaveze prema državi. I evo, sretna sam što su baš nedavno, 1. travnja ‘Anine slastice’ proslavile veliki drugi rođendan – s radošću nam priča Ana.

Kako sama priznaje, početak ove slatke priče bio je iznimno dobar, no uslijedila je situacija s koronom koja je malo poremetila planove i tempo poslovanja, ali kako kaže Ana, ona ne odustaje i ponosna je na svoj rad i nepopravljivi optimizam.

– Hvala Bogu pa sam optimist i borac! Radim sama pa za sebe uvijek zaradim, jer bez obzira što trenutno nema svadbi i nekih velikih fešti, uvijek ima rođendana. Radim domaće kolače po recepturi iz bilježnice moje mame, ali i moderne verzije slastica po želji klijenata. Slastičarstvo je sfera koja mi daje puno prostora za usvajanje novih tehnika pečenja i ukrašavanja, te se trudim biti ukorak s novitetima i često dajem mašti na volju – istaknula je Ana.

Široka ponuda kolača i unikatnih torti

Što se tiče kolača koji su poznati i omiljeni u našem kraju, Ana u ponudi ima mađaricu koju svi vole, medenu Katu, breskvice, mjesece, trostruki užitak, boem kocke i još mnogo toga… Obrt ‘Anine slastice’, osim kolača nudi više vrsta voćnih, kremastih i čokoladnih varijanti, ali i svima omiljeni cheesecake. Torte radi isključivo po narudžbi, a svaka je torta njezinih ruku djelo – unikat!

– Najljepši dio posla je vikend kad moji klijenti dođu po svoje torte i kolače, i onaj trenutak kada kad im na izrazu lica vidim koliko su zadovoljni naručenim slasticama. Moram istaknuti kako je svaka torta ručni rad i da jednostavno ne mogu i ne želim kopirati iste torte koje je netko prije mene radio – ističe.

Recept za breskvice

Ana je s nama podijelila i jedan od recepata iz bilježnice svoje majke, koja joj je dan danas uzor u svijetu slastičarstva – tradicionalne i svima dobro poznate ‘Breskvice’. Ukoliko vam od pročitanog rastu zazubice, vrijeme je da se bacite na posao i ispečete svoje šarene slatke ‘Breskvice’ jer u nastavku donosimo recept…

Za tijesto će vam biti potrebno:

 • 4 jaja
 • 2 šalice šećera
 • 2 šalice ulja
 • 6 žlica oštrog brašna
 • 1 prašak za pecivo
 • glatko brašno po potrebi

Za kremu kojom ćete puniti breskvice potrebni su:

 • izdubljeni ostaci tijesta
 • 15 dag oraha
 • rum i šećer po želji
 • 4 žlice pekmeza
 • vruća voda

Na kraju vam je potrebna aroma jagode i šećer kako bi breskvice dobile svima poznati izgled i strukturu. Potrebno je umakati breskvice u vodom razrijeđeni ekstrakt samo malo sa svake strane, a zatim uvaljajti breskvice u sitni kristalni šećer i to je to! Uživajte u pogledu, a i u okusu – tope se u ustima!

Ovo je jedna od inspirativnih priča – kako život piše čudne puteve, ali i pouka svima koji su kao i Ana mučili muku što i kako dalje. Dajte si vremena, potaknite svoju kreativnu stranu i pokrenite se! Potrebno je samo malo volje, talenta, ideje i hrabrosti za promjenu.

A sad, da se vratimo na kolače i torte od kojih smo i sami dobili iznenadnu želju za slatkim: Anine slastice možete zapratiti na facebook stranici i pogledati što sve ima u ponudi, te zajedno osmisliti novu unikatnu tortu, ili naručiti koji kilogram slatkih krasotica, za koje smo i sami čuli pregršt pohvala – jer dobar se glas daleko čuje, a Ani želimo puno uspjeha u daljnjem samorazvoju i poslovanju, jer joj talenta i volje zasigurno ne nedostaje…