Home Vijesti Na aktualcu se raspravljalo o obnovi mostova i ulica, radovima u mjesnim...

Na aktualcu se raspravljalo o obnovi mostova i ulica, radovima u mjesnim odborima i asfaltnoj bazi

PODIJELITE

Današnja sjednica Gradskog vijeća Grada Velike Gorice pred vijećnike je stavila 40 točaka Dnevnog reda. Oporba je zbog toga negodovala prije početka aktualca. Marko Šimac iz MOST-a žalio se što su imali samo tjedan dana za proučiti materijale koji su vrlo opsežni i da se u jednom danu o ovako puno točaka ne može kvalitetno raspraviti. Potpredsjednik Vijeća, SDP-ov Damir Šimunić predložio je da se točke od 9. do 13. skinu s Dnevnog reda i da se o njima raspravi na novoj sjednici u idućih 10-ak dana. Prijedlog Šimunića nije prihvaćen, no predsjednik Gradskog vijeća, Neven Karas, rekao je da neće sjednicu voditi cijeli dan ako ustanove da neće stići danas raspraviti o svim točkama, već će ju nastaviti idući tjedan.

Damir Šimunić iskoristio je priliku i ispričao se vijećnicima i predsjedniku Mjesnog odbora Lukavec jer ga je na prošloj sjednici prozvao vezano za krivotvorenje zapisnika o uređenju Parka msgr. Ladislava Loine u Lukavcu.  – Informacije koje sam imao pokazale su se kasnije netočnim i moja moralna obveza je da se svima ispričam da je taj zapisnik bio krivotvoren. Još jednom isprika svima.

Uredit će se Pleška i Šenoina, obnovit će se mostovi

Šimunić je ujedno prvi postavio pitanja na aktualcu vezano za rekonstrukciju Pleške ulice i poništenje Rješenja Grada Velike Gorice od strane Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja vezano za građevinsku dozvolu Asfaltne baze u Donjoj Lomnici. – Hoćete li dozvoliti obnovu postupka? – pitao je Šimunić.

Gradonačelnik Dražen Barišić rekao je da će Pleška ulica ove godine biti obnovljena, od križanja s Rakarskom do kružnog toka i da će se pokušati kvalitetnije riješiti prometovanje Pleškom po principu desno-desno. Također je najavio da će se sljedeće godine obnoviti ulice u naselju 8. mart gdje su energetski obnovljene zgrade.Pročelnica Upravnog odjela za provedbu dokumenata prostornog uređenja i građenja, Zdenka Cvahte, odgovorila je vrlo opširno na drugo Šimunićevo pitanje.

– Gospodin Smolković iz Donje Lomnice tražio je obnovu postupka 2017. godine. Upravni odjel za provedbu dokumenata prostornog uređenja i građenja Grada Velika Gorica, odbacilo je njegov prijedlog za obnovu 15.1.2018. On se na to žalio nakon čega je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja poništilo Rješenje o odbacivanju obnove i predmet je vraćen ponovno Upravnom odjelu za provedbu dokumenata prostornog uređenja i građenja Grada Velika Gorica na odlučivanje. Ono je postupilo po uputama Ministarstva graditeljstva jer drugačije ne može i kroz neko vrijeme, zakonsko, donijet će ponovno odluku. Mogu sad reći jedino to da je gospodinu Smolkoviću priznat status stranke u postupku. Njegov opunomoćenik se izjasnio u službenim prostorijama Upravnog odjela da će se izjasniti u zakonskom roku koji još nije prošao. Čekamo da vidimo što će on izjaviti i nakon toga će se donijeti odluka. Uopće se ne radi o poništenju građevinske dozvole već se nestručno prikazuju dokumenti koji izlaze, bilo iz prvostupanjskog, bilo iz drugostupanjskog tijela – pojasnila je Cvahte.

Sanja Zado (Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti) upitala je što je s rekonstrukcijom Šenoine ulice koja ”pliva” čim padne veća količine kiše. – Rješavamo ulicu po ulicu, Šenoina će brzo doći na red. No prvo moramo riješiti količinu vode, trebali bismo dobiti građevinsku dozvolu za oborinski kanal čime bi se stekli uvjeti za preasfaltiranje ulice – rekao je gradonačelnik.Karmen Rak (MOST) htjela je znati kada i kako će se riješiti most u Šiljakovini. – Stanovnici su izolirani, treba do zime to riješiti. – rekla je Rak, a Barišić je odgovorio kako će most ove godine biti riješen i saniran. Vrijednost radova će biti do 600 tisuća kuna i promet će biti omogućen do zime.

Marija Zdelara (SDP) zanimalo je što je s mostom Kuče-Rakitovec i hoće li svi novi priključci u projektu Aglomeracije biti besplatni za građane.– Uspjeli smo do kraja veljače sve nekako usuglašavati s Hrvatskim vodama. Potpisan je ugovor za izradu idejnog plana oko izvedbenog projekta. On je izrađen i zatraženi su posebni uvjeti građenja, predan je zahtjev za lokacijsku dozvolu  i očekujemo da ćemo ju dobiti početkom lipnja. Sredstva su osigurana i realno radovi bi mogli početi u osmom ili devetom mjesecu – rekao je Barišić te dodao kako će se drvena građa koja je prvotno bila namijenjena za most u Kučama, iskoristiti za sanaciju mosta u Čičkoj Poljani.

– Bilo bi prirodno da iznad korita rijeke Odre imamo drveni most koji bi bio istog kapaciteta i nosivosti kako bi se promet i život nesmetano odvijao. Tu ne možemo napraviti ispitivanje statike, pa ćemo  malo pričekati, no taj most je idući koji ćemo rješavati – rekao je gradonačelnik.Za Aglomeraciju je rekao kako je projekt  ušao u završnu fazu te da bi prvi radovi po najoptimističnijoj procjeni mogli početi krajem kolovoza. – Tri su natječaja i nadamo se da neće biti žalbi. Moguća su tri izvođača. 1 300 imovinsko-pravnih sporova smo morali riješiti. 5 500 priključaka će biti besplatno, neće biti troškova za sugrađane – rekao je Barišić.

Otvara se podružnica Zavoda HAZU-a, modernizirat će se javna rasvjeta

HDZ-ovog vijećnika Darka Bekića zanimalo je što je s modernizacijom javne rasvjete i najavom otvorenja podružnice Zavoda Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Velikoj Gorici.

Gradonačelnik mu je odgovorio da bi na području grada, prema prošlogodišnjim podacima, trebalo zamijeniti  10 261 svjetiljku javne rasvjete te da je analizom utvrđeno kako će u sustav modernizacije ući 8 941 svjetiljka, odnosno 87% . – Velika Gorica do kraja ove godine trebala bi imati ekološku, led rasvjetu i time bi se stvorile uštede u potrošnji električne energije. Jedan dio rasvjete koji će se obnoviti na području grada bit će takozvana smart tijela koja će imati i mogućnost video nadzora i implenetacije bežičnog interneta. Na zimu bi mogla biti nova rasvjeta u gradu. Takvu rasvjetu imamo u Zagrebačkoj, Slavka Kolara i u nekim parkovima – rekao je gradonačelnik.

Najavio je i otvorenje podružnice Zavoda HAZU-a u lipnju na Šetalištu Franje Lučića, a ravnatelj Zavoda bit će akademik Željko Cvetnić.

Veliki planovi za radove u mjesnim odborima

Zlatko Turković (HDZ) pitao je gradonačelnika kakvi su radovi predviđeni tijekom ljeta u mjesnim odborima, no što je on odgovorio da će se raditi u 18 mjesnih odbora, ali ne samo tijekom ljeta već i u jesen.

– Vrijednost radova je od 20 do 500 tisuća kuna. Nema dijela grada u kojem nećemo nešto napraviti. U Gornjoj i Donjoj Lomnici gdje su radovi na sportskim objektima, u Črnkovcima, Jagodnom, Dubrancu sljedeća faza uređenja Mjesnog odbora, u Vukovini bojanje i uređenje Društvenog doma, u Turopolju prostor za umirovljenike, u Ribnici smo napravili novi Vatrogasni dom, sad treba urediti stari. Satro i Novo Čiče, Lukavec, Kurilovec radovi na sportskom domu. Veliki radovi nas očekuju na vatrogasnim domovima i mi ćemo u svom mandatu obnoviti sve vatrogasne domove i izgraditi nove. U Turopoljskom Markuševcu bit će značajniji radovi oko 350 tisuća kuna. U Kučama nastavak izgradnje 2. faze, početak radova u Gradićima. Novi vatrogasni dom u Buševcu, uz njega imamo i Novo Čiče, Šiljakovinu. U gradskoj četvrti Pleso izgradnja nogometnog igrališta s umjetnom travom, u Rakarju kombinirano igralište.Pročelnika Živog zida, Zvonimira Stjepića, zanimalo je na koji način se prodaju gradski stanovi u kojima žive osobe koji ih ne mogu otkupiti. – O svim stanarima izuzetno dobro i kvalitetno brinemo, čak i prema onima koji su neodgovorni prema vlasniku stanova. Ne prodaju se stanovi u kojima se netko nalazi – odgovorio je gradonačelnik.

Alan Šembera (MOST) zatražio je popis osoba predloženih od strane Grada u Upravna vijeća ustanova i institucija kojima upravlja Grad i koji ih imenuje, kao i njihove životopise i reference, te na koji rok su birani i naknade koje dobivaju za taj posao i kriteriji prema kojima se ljudi imenuju u upravna vijeća. Zanimalo ga je i koje će korake grad poduzeti vezano za privođenje svrsi Jezero Čiče.– Podsjetio bih vas da ste vi osnivač ustanova, a ne Grad i to biste trebali znati. To su javni podaci koji se ovdje iznesu i koji se biraju, kada govorimo o imenima i njihovom djelokrugu rada. I na našim internetskim stranicama se mogu naći. No mi ćemo napraviti tu tablicu sa svime pa ćemo vam poslati. Jezero Čiče se ne tiče samo grada Velike Gorice već i resornih ministarstava i koncesija pa ćemo složiti materijal. Želimo da se svi prirodni resursi sačuvaju.

Besplatni udžbenici i radne bilježnice za sve osnovnoškolce

Stjepan Kosić (HDZ) upitao je zamjenike gradonačelnika, Krešimira Ačkara o besplatnim udžbenicima za osnovnoškolce i ove godine i Ervina Kolarca o skloništu za životinje, odnosno jesu li poduzete sve mjere za prilagodbu novom Zakonu o zaštiti životinja.

– Besplatni udžbenici i radne bilježnice bit će dodijeljeni treću godinu zaredom. Osigurali smo sredstva. Naši osnovnoškolci imat će prvi dan na svojim klupama udžbenike – rekao je Ačkar.Kolarec je rekao da sklonište u Jagodnom 113 radi u skladu sa Zakonom o zaštiti životinja. – Udruga Sigurna kućica brine o životinjama. Do danas je primljeno preko 300 pasa koji su zakonski zbrinuti i velika većina ih je udomljena. U izradi je nova odluka o načinu i držanju kućnih ljubimaca. Bit će skoro i Dan otvorenih vrata u skloništu – najavio je Kolarec.