Home Izdvojeno 4. maraton kratkometražnih filmova

4. maraton kratkometražnih filmova

PODIJELITE

I ove godine Hrvatski audio vizualni centar, Kino mreža i Francuski institut dolazak zime obilježavaju festivalom elementarne filmske forme – kratkometražnoga filma. Tako će i Kino Gorica za najkraći dan u godini ugostiti dva programa Četvrtoga maratona kratkometražnih filmova.

Program Hrvatski maratonci I obuhvaća sve filmske rodove. Zvir (14′) Miroslava Sikavice višestruko je nagrađivan igrani film. Da bi na jadranskoj obali odradio legalan, ali prljav posao, lakomisleni bagerist mora ukloniti neželjena svjedoka. Na kocki je očinski autoritet. U programu Quinzaine des réalisateurs Festivala u Cannesu Zvir je osvojila posebno priznanje, kao i na Sarajevo film festivalu. Grand Prix digla je u Quebecu, nagrađena je u Kaohsiungu i Villeurbannu, a ove godine publika ju je vidjela i u Solunu, Stockholmu, Sao Paolu, Guanajuatu i drugdje.zvir

Dota (4’32”), eksperimentalni film o tkanju i tkalcu redateljice Petre Zlonoga najbolji je animirani film ovogodišnjega izdanja festivala Kratki na brzinu. Dokumentarac Nešto o životu (30′) Nebojše Slijepčevića priča je o odrastanju neprilagođene djevojke u slavonskom selu. Film je osvojio Nagradu publike na ovogodišnjim Danima hrvatskog filma. Judita Gamulin s igranim filmom Cvijeće (18’30”) prošle je godine bila u konkurenciji za studentskog Oscara. Planemo (13’20”) je “samotni lutalica, čuvar galaksije. To je napušteni svijet, nebesko tijelo izbačeno iz vlastita solarnog sustava uslijed kaotičnih planetarnih migracija.” Za njega je Veljko Popović nagrađen na brojnim festivalima animiranoga i SF filma.europski-maratonci

Inicijativu Najkraći dan pokrenuo je 2012. godine Francuski nacionalni centar za film u suradnji s Agencijom za kratki film s idejom cjelodnevne promocije bogatog repertoara kratkometražne forme u cijeloj zemlji. Nakon velikog uspjeha u Francuskoj, inicijativa je postala međunarodna i sada uključuje 14 europskih zemalja.

Vidimo se u srijedu u 18 i 30 sati (Europski mali maratonci) i u 20 sati (Hrvatski maratonci) u Kinu Gorica! Ulaz je besplatan!