Home Gospodarstvo Županija sufinancira gradnju goričkoga Centra za starije, osigurava sredstva za rad Centra...

Županija sufinancira gradnju goričkoga Centra za starije, osigurava sredstva za rad Centra kompetentnosti Srednje strukovne škole

PODIJELITE

Županijska skupština Zagrebačke županije donijela je Proračun za 2024. godinu koji iznosi 256.017.703 eura i veći je u odnosu na Rebalans I. za 5,17 posto. Izvorni proračun Zagrebačke županije za 2024. godinu iznosi 132.158.125 eura i veći je za 7,28 posto u odnosu na Rebalans I. proračuna iz 2023. godine. Proračun je prihvaćen s 29 glasova „za“, 7 glasova „protiv“ i 4 „suzdržana“.

Kao i prethodnih godina, najveći iznos Izvornog proračuna, 45,8 milijuna eura, namijenjen je Upravnom odjelu za odgoj i obrazovanje u kojem je za kapitalnu izgradnju u školstvu osigurano 31,5 milijuna eura, od čega se gotovo 22 milijuna eura odnosi na sredstva iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Studenti i srednjoškolci i u 2024. godini mogu računati na izdašne stipendije svih 12 mjeseci, a u planu je i nastavak projekta Prsten potpore.

ŽUPANIJA SUFINANCIRA GORIČKI CENTAR ZA STARIJE

Upravni odjel za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje upravljat će s gotovo 12 milijuna eura od čega se najveći iznos, 1,8 milijuna eura odnosi na pokriće gubitka Doma zdravlja ZŽ. S 1,5 milijuna eura Zagrebačka županija sufinancirat će izgradnju Centra za starije osobe u Velikoj Gorici. S obzirom da su novom Mrežom hitne medicine i sanitetskog prijevoza Zagrebačkoj županiji priznati dodatni timovi hitne medicinske pomoći i timovi sanitetskog prijevoza, umjesto dosadašnjeg sufinanciranja dodatnih timova, 700 tisuća eura osigurano je za nabavu novih medicinskih vozila. Kao partner Gradskim društvima Crvenog križa u sklopu projekta „Zaželi – prevencija institucionalizacije“, Zagrebačka županija osigurala je 65.000 eura kojima će financirati božićnicu i regres zaposlenih žena u projektu, a za svaku novorođenu bebu i dalje će se isplaćivati naknada u iznosu od 150 eura.

TURISTIČKA PRISTOJBA ZA 2025. GODINU

Donesena je odluka o visini turističke pristojbe za 2025. godinu u Zagrebačkoj županiji. Pristojbe se kreću od 1,33 do 1,80 eura po osobi i noćenju za boravak u smještajnim objektima, ovisno o pojedinom gradu i općini (1,80 eura Jastrebarsko, 1,59 eura Samobor i Velika Gorica, ostale JLS 1,33 eura), odnosno od 1,06 eura u svim kampovima osim na području Jastrebarskog gdje je pristojba 1,20 eura. Visina godišnjeg paušala za osobe koje pružaju usluge smještaja u domaćinstvu po krevetu iznosi 46,45 eura za sve JLS na području Zagrebačke županije izuzev grada Jastrebarskog za koje iznosi 60 eura, a na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu (OPG) po 26,54 eura i to za sve jedinice lokalne samouprave na području Zagrebačke županije osim Jastrebarskog gdje je paušal 40 eura. Visina godišnjeg paušalnog iznosa za osobe koje pružaju usluge smještaja u domaćinstvu u kampu, kamp odmorištu za svaku smještajnu jedinicu iznosi 66,36 eura (osim u Jastrebarskom gdje pristojba 70 eura), a na OPG-u po 33,18 eura (osim u Jastrebarskom gdje iznosi 40 eura). Turistička pristojba koju plaća vlasnik kuće, apartmana ili stana za odmor u godišnjem paušalnom iznosu za sebe i članove uže obitelji za sve jedinice lokalne samouprave (osim Jastrebarskog) na području Zagrebačke županije iznosi za prvog i drugog člana po 7,96 eura a za svakog sljedećeg 3,32 eura. U Jastrebarskom ista pristojba iznosi 10 eura za prvog i druga člana uže obitelji tj. 5 eura za svakog slijedećeg člana.

REGIONALNI CENTAR KOMPETENTNOSTI

15,5 milijuna eura vrijedan projekt Regionalni centar kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu – Industrija 4.0 od sljedeće godine kreće s radom. Kako bi se osigurala sredstva za obavljanje djelatnosti u razdoblju od 2024. do 2028. godine Zagrebačka županija potpisat će ugovor sa Srednjom strukovnom školom Velika Gorica te se pobrinuti za osiguravanje sredstava.

SREDSTVA ZA SANACIJU KUĆA I ZGRADA USLIJED OLUJNOG NEVREMENA

S ciljem pomoći fizičkim osobama čije su obiteljske kuće i višestambene zgrade nastradale u olujnom nevremenu koje je 19. i 21. srpnja 2023. pogodilo određena područja Zagrebačke županije, Vlada RH donijela je Rješenje o odobrenju sredstava za hitnu sanaciju šteta na stambenim objektima nužnim za život temeljem kojeg se Zagrebačkoj županiji dodjeljuje 4,5 milijuna eura. Kako bi pomogla stanovnicima, Zagrebačka županija osigurala je dodatnih 250.000 eura. Sredstva Vlade i Zagrebačke županije bit će utrošena kako bi se fizičkim osobama osigurala isplata u visini do 90% prijavljene štete. Županija će sredstva dodijeliti temeljem utvrđenih kriterija gradovima i općinama sa svog područja, koji će sredstva proslijediti fizičkim osobama čija je imovina stradala, bez obzira radi li se o osiguranim ili neosiguranim objektima.

Više informacija u izvornom priopćenju ovdje.