Home Gospodarstvo Zadruzi „Zagrebački voćnjaci“ iz Rakitovca država priznala status prve proizvođačke organizacije za...

Zadruzi „Zagrebački voćnjaci“ iz Rakitovca država priznala status prve proizvođačke organizacije za voće i povrće u Hrvatskoj

PODIJELITE

Ministarstvo poljoprivrede izdalo je Rješenje kojim se Poljoprivrednoj zadruzi „Zagrebački voćnjaci“ iz Rakitovca priznaje status prve proizvođačke organizacije za voće i povrće u Republici Hrvatskoj, o čemu smo pisali još u travnju. Ovim priznanjem PZ „Zagrebački voćnjaci“, koja broji 21-og člana koji proizvode jabuke, kruške, breskve, nektarine, šljive i jagode, moći će aplicirati za maksimalan iznos bespovratnih sredstava iz Operativnog fonda Europske unije.

Zahtjev za priznavanjem proizvođačke organizacije Zadruga je predala u veljači 2014. godine, a važan preduvjet za odobravanje tog statusa bio je i postojanje odgovarajuće infrastrukture za prihvat, skladištenje, certificiranje, pakiranje i distribuciju voća i povrća. U Zagrebačkoj županiji potrebna infrastruktura osigurana je kroz „Distributivni centar za voće i povrće d.o.o.“, kojeg su 2008. godine osnovali Županija, Grad Velika Gorica i PZ „Zagrebački voćnjaci“.

Distributivni-centar-Hrvoje-Bunjevac

– Vjerujemo kako će postojanje Distributivnog centra za voće i povrće kao i ovo priznavanje PZ „Zagrebački voćnjaci“ kao proizvođačke organizacije potaknuti dugo očekivanu međuregionalnu suradnju u sektoru proizvodnje i prodaje voća i povrća u Republici Hrvatskoj, ali i šire –  smatra Hrvoje Bunjevac, direktor Distributivnog centra za voće i povrće d.o.o.

Ovim priznanjem, PZ-u „Zagrebački voćnjaci“ omogućen je dodatni pristup Potporama za proizvođačke organizacije iz Operativnog fonda Europske unije, koje za članove proizvođačke organizacije iznose do 70% bespovratnih financijskih sredstava, a mogu doseći i 90% u slučaju da proizvođači, primjerice, koriste obnovljive izvore energije. Usporedbe radi, pojedinačni proizvođači, koji nisu članovi proizvođačkih organizacija, mogu ostvariti potpore u maksimalnom iznosu od 50% bespovratnih sredstava.

NAJMANJE 5 ČLANOVA I 5 MILIJUNA KUNA GODIŠNJE

Proizvođačke organizacije pravne su osobe koje se osnivaju s ciljem planiranja proizvodnje, koncentracije ponude i plasmana proizvoda, optimiziranja troškova proizvodnje, promicanja okolišno prihvatljive prakse i tehnike te promicanja poboljšanja kvalitete proizvoda. Također, temeljem Pravilnika o proizvođačkim organizacijama, propisano je da proizvođačka organizacija mora ostvariti godišnji promet u iznosu od najmanje 5 milijuna kuna te imati najmanje 5 stalnih članova.

Inače, oformljivanje proizvođačkih organizacija uobičajena je praksa u zemljama Europske unije te se putem njih, u skladu sa Zajedničkom poljoprivrednom politikom, isplaćuje većina potpora za sektor proizvodnje voća i povrća. Vodeći europski primjer osnivanja proizvođačkih organizacija i povlačenja sredstava iz EU fondova za potrebe proizvodnje voća i povrća je Republika Poljska u kojoj je registrirano čak 237 proizvođačkih grupa i organizacija koje okupljaju više od 6 tisuća članova.