Home Gospodarstvo Uspješna priča iz Rakitovca: “Zagrebački voćnjaci” postaju prva voćarska organizacija u Hrvatskoj

Uspješna priča iz Rakitovca: “Zagrebački voćnjaci” postaju prva voćarska organizacija u Hrvatskoj

PODIJELITE

Nakon što su zadružno povezali velikogoričke i županijske voćare i povrćare te im osigurali plasman diljem Hrvatske, Poljoprivredna zadruga “Zagrebački voćnjaci” počela je osvajati i tržište Europske unije.

Distributivni-centar-Hrvoje-Bunjevac

– Uspjeli smo odraditi plasman jednog dijela jabuka u Njemačku, Italiju i Austriju. Sada nam je cilj što prije realizirati naš projekt ULO hladnjače – ističe Hrvoje Bunjevac, upravitelj Zadruge, ujedno i direktor Distributivnog centra za voće i povrće Zagrebačke županije iz Rakitovca.

Zadruga će uskoro postati i prva europski priznata voćarska organizacija u Hrvatskoj što će joj omogućiti korištenje bespovratnog novca. Cilj im je uz pomoć Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije doći do sredstava kako bi ULO hladnjaču koja osigurava dugotrajno skladištenje voća otvorili već u idućoj godini. Riječ je o Ultra Low Oxygen tehnologiji koja smanjujući kisik omogućuje dugotrajno skladištenje voća i povrća.

hladnjaca1

– Prošli smo na natječaju Ministarstva i dobili odluku da nam se odobrava tehnička pomoć vezana uz javljanja na strukturne fondove Europske unije – kaže Bunjevac.

ULO hladnjačom kapaciteta 3000 tona članovi zadruge moći će postići bolju cijenu kasnijom prodajom, a ne za vrijeme berbe voće dati u bescjenje.

– Ljudi su na terenu dobivali i sramotnih 80 lipa pa do 1,50 kuna za kilogram, a najgore su prošli voćari u najistočnijem dijelu Hrvatske – upozorio je.

MEGA ZADRUGA

U planu Zadruge je i udružiti se u klaster s kolegama iz ostalih hrvatskih regija, nakon čega bi kao domaći proizvođači mogli lakše nastupati na europskom tržištu. Smatraju kako bi time stali na kraj prekupcima za koje tvrde da im ruše cijenu nudeći jeftino uvozno voće bez hranjive vrijednosti.

– Ako gledamo Austriju i Italiju, njihove zadruge dodatno se udružuju i stvaraju mega zadruge čime stvaraju uvjete da se mogu nositi s konkurencijom iz drugih zemalja Europske unije kao i iz ostatka svijeta – napominje Bunjevac.