Home Kultura Vid Vučak – kipar svijetle prošlosti i budućnosti

Vid Vučak – kipar svijetle prošlosti i budućnosti

PODIJELITE

Vid Vučak mladi je umjetnik i profesor iz Starog Čiča koji je stekao mnoga priznanja za svoje umjetničko stvaralaštvo. Umjetnošću se bavi od malih nogu, kada je sve to i krenulo.

– Išao sam na tečaj crtanja u osnovnoj školi, tada je krenula moja ljubav prema tome. Upisao sam srednju školu Primjenjene umjetnosti i tada sam se opredijelio za kiparstvo. Na prvoj smo godini imali modeliranje koje mi se jako svidjelo, a imao sam i dobre rezultate, pa sam nastavio u tom smjeru. Kasnije sam upisao Akademiju likovnih umjetnosti u Splitu, gdje sam i diplomirao. Uvijek sam težio 3D stvaralaštvu u odnosu na 2 D. –

vid_vucak_galerija_katd-3

Kao što smo već pisali, u Galeriji Galženica postavljena je njegova izložba skulptura, kao i slike njegova srednjoškolskog kolege Duje Šuvara. Kaže kako su se odvojili u srednjoj školi kada je Šuvar krenuo na slikarstvo, a Vučak na kiparstvo, no ova izložba ih je ponovno zbližila.

– Ovo je izložba kiparskih instalacija, prostorni crtež gdje se iz svakog kuta gledanja vidi drugu sliku. To je kao i kada gledate oblake, svi u nekoj skulpturi vide nešto drugačije. Skulpture su napravljene od unakrsno zavarivanih žica, pomoću kojih sam dobio igru gustoća. Uz to, svjetla tvore sjene, što stvara poseban crtež. Prvo sam napravio samo skicu, eksperimentirajući. Nakon toga, privukle su me sjene koje je ta mala skulptura stvorila te su se ideje krenule stvarati. U ovo je uloženo oko pola godine rada, ovakvi radovi ne rade se na mah. –

vid_vucak_galerija_katd

Vučak svoj cijeli život živi umjetnost, a ima je mogućnost prenositi i dalje. Trenutno radi kao profesor likovne kulture u Osnovnoj školi Eugena Kvaternika.

– Rad s učenicima je zanimljiv, ponekad i naporan jer oni mnogo traže i mnogo im treba dati. Pokušavam razviti kreativnost u njima jer sve što danas postoji je produkt nečije kreativnost. Djeci je danas mnogo dostupno i sve informacije prikupljaju preko interneta, a ne razumiju da ih to guši. Ne uspijevaju razviti svoju kreativnost koja će im, uistinu, na bilo kojem poslu trebati. Kreativnost je ključ napretka i proizvodnje. Smisliti nešto originalno je jako bitno i poželjno u današnje vrijeme. –

vid_vucak_galerija_katd-5

Vidu je ovo prva izložba jer se uglavnom bavio klasičnom skulpturom, a kako kaže, – svaki taj portret je jedna izložba na 100,200 godina. – Vidove klasične skulpture vjerojatno ste već vidjeli, a da niste ni znali kako im je on autor.

– Na trećoj godini Akademije dobio sam narudžbu da izradim bistu blaženog Ivana Merza koja se danas nalazi kod istoimene škole u Zagrebu, pored Narodne banke. Izrada te biste bilo mi je ogromno uzbuđenje jer, dobiti javni rad na trećoj godini, bila je velika stvar i veliki uspjeh za jednog mladog umjetnika koji tek ulazi u taj svijet. Nakon toga, dogodila mi se narudžba blaženog Alojzija Stepinca za Chicago, a prije godinu dana radio sam spomenik Pape Ivana Pavla II. na Krku u veličini od dva i pol metra. Trenutno radim na četiri nova projekta. –

vid_vucak_galerija_katd-4

Vučak je cijenjen u širokim krugovima, što potvrđuje i osvrt Radovana Vukovića na njegov rad iz ove godine.
– U sveukupnosti njegova dosadašnjeg rada taj se žanrovski raznolik i specifičan umjetnički diskurs manifestirao u rasponu od tradicionalne figurativne forme i uvjerljive kiparske modelacije u izvedbi javnih skulptura, klasičnih portreta i bista suvremenika i znamenitih osoba, simbola moderne nacionalne i opće kršćanske povijesti, do apstraktnih vizualno-estetskih reminiscencija i čisto plastičkih propitivanja u različitim materijalima od drva, brušenih stiropora i željeznih šipki u vidu reljefnih ili žičanih skulptura i prostornih instalacija. Ovom izložbom odškrinuo je vrata suvremenoj skulpturi koja, svojim formalnim ustrojem i odabirom materijala, podjednako računa i s neposrednim udjelom izložbenog prostora, aktivnom ulogom promatrača, kao i otvorenom, promjenjivom strukturom djela. – Radovan Vuković.

Hrvatsko kiparstvo, prema Vučakovom mišljenju, nije loše te se vidi zdrava konkurencija. Kako kaže, umjetnost je više od posla, to je vrsta eksperimentiranja u kojoj uvijek tražite nešto novo, a za njega je to i odmor.

Redakcija Kronika Velike Gorice želi Vidu puno sreće u novim projektima.