Home Izdvojeno Velika Subota, početak vazmenog bdijenja

Velika Subota, početak vazmenog bdijenja

Velika subota obilježena je tišinom, nema mise ni pričesti, oltar ostaje i dalje nepokriven, a navečer započinje Vazmeno bdijenje

PODIJELITE
Na Veliku Subotu nema svete mise ni pričesti, crkva je u tišini

Velika subota spomen je na Isusov počinak u grobu, a završava vazmenim bdjenjem koje uvodi u nedjelju Kristova Uskrsnuća. Velika subota obilježena je tišinom, tijekom nje su crkve ogoljene i nisu predviđena liturgijska slavlja tijekom dana, oltar ostaje i dalje nepokriven. Navečer započinje Vazmeno bdijenje, kao spomen na Kristovo osloboditeljsko djelo, spomen na Kristovu muku i smrt, te njegovo uskrsnuće, po kojima smo i mi vjernici spašeni.

U župni NBDM i u Vukovini i danas se izmjenjuju dobrovoljna vatrogasna društva čuvajući Isusov grob u crkvi. Na veliku Subotu farbaju se pisanice, a na blagoslov se u nekim župama nosi jelo ( u nekima je to na Uskrsno jutro), nakon čega se blaguje blagoslovljena hrana. U uskrsnu košaricu stavlja se šunka, jaja, malo soli, mladog luka, hrena i kolač, pinca ili gibanica i sl.

Uskrs je najveći kršćanski blagdan kojim slavimo središnji događaj kršćanstva: Kristovo uskrsnuće. Uskrs se često naziva i Vazam. Sama riječ vazam dolazi od vuzem (uzeti), odnosno označava da se nakon dugog vremena posta opet može uzeti meso.