Home Izdvojeno Vatrogasci apeliraju! Savjesno i kontrolirano spaljujte korov

Vatrogasci apeliraju! Savjesno i kontrolirano spaljujte korov

Mjesto paljenja smijete napustiti tek kad je vatra potpuno ugašena, što je ispravno provjeriti prebacivanjem pepela i polijevanjem vodom

PODIJELITE

Počela je sezona spaljivanja korova i biljnog otpada, a vatrogasci apeliraju da to obavite na za to predviđenim mjestima, u određeno vrijeme, sukladno odredbama Zakona o šumama i gradskim Odlukama o spaljivanju korova i biljnog otpada.

“Prilikom spaljivanja biljnog otpada na otvorenim prostorima, šumama i poljoprivrednim površinama, posebnu pozornost obratite rukovanju vatrom ili lakozapaljivim predmetima. Takvi se požari, ukoliko nisu strogo kontrolirani, zbog nedovoljne pozornosti mogu proširiti na šume, stambene i gospodarske objekte, a ujedno i ugroziti ljudske živote”, poručuju.

Spaljivanje korova je dozvoljeno do 1. svibnja, ali pozivaju se građani na dodatan oprez i stalni nadzor vatre do kraja spaljivanja suhe trave i raslinja.

Evo i nekoliko korisnih savjeta:

  1. Odaberite mjesto na kojem ćete paliti vatru ili grane i ostali biljni otpad na način da bude dovoljno udaljeno od stambenih i drugih objekata, krošanja stabala, kao i od električnih vodova i njihovih stupova kako bi se spriječilo da ih plamen ili iskre ne zahvate.
  2. Tlo na kojem se pali vatra ili se spaljuju grane i otpaci, očistite od suhe trave i svega onoga što je lakozapaljivo, a samo mjesto spaljivanja izolirati odnosno očistiti u širini najmanje 5 metara.
  3. Budite prisutni pri spaljivanju granja i otpadaka, odnosno u svakom trenutku imajte kontrolu nad vatrom, a uz sebe imajte u pripremi sve što je potrebno za početno gašenje eventualnog požara.
  4. Osoba koja je vatru naložila, dužna ju je i pravilno ugasiti.
  5. Mjesto paljenja smijete napustiti tek kad je vatra potpuno ugašena, što je ispravno provjeriti prebacivanjem pepela i polijevanjem vodom.
  6. Zabranjeno je spaljivanje korova i loženja vatre na otvorenom prostoru za vrijeme vjetra i noću.

Za nepoštivanje odredbi Zakona, propisane su i sankcije!

Temeljem Zakona o zaštiti od požara, za fizičku osobu koja izazove požar propisana je novčana kazna od 15.000 do 150.000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana. Istim je Zakonom propisano da će se osoba koja izazove požar iz nehaja, što je najčešći slučaj kod požara otvorenih prostora, kazniti za prekršaj novčanom kaznom od dvije do 15.000 tisuća kuna.

Istim je zakonom propisana i novčana kazna u iznosu od 1000 do 15.000 kuna za prekršaj fizičke osobe koja ne prijavi nastanak požara i ne dostavi sve informacije o požaru.

“Ovakvim nepromišljenim radnjama građani mogu počiniti i kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, za koje se može izreći kazna zatvora do tri godine, ako je djelo počinjeno iz nehaja, a ako je počinjeno s namjerom, propisana je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina, ovisno o posljedicama. Savjesnim ponašanjem i brigom za okolinu, smanjuje se mogućnost izbijanja većih požara koji mogu imati tragične posljedice”, poručuju vatrogasci te apeliraju na građane da sve nepravilnosti prijave policiji na 192, a ukoliko izgubite kontrolu nad požarom odmah pozovite vatrogasce na 193.