Home Izdvojeno KNJIGA TJEDNA: Koronavirus. Knjižica za djecu

KNJIGA TJEDNA: Koronavirus. Knjižica za djecu

Ako je išta dobroga proizašlo iz situacije u kojoj smo se našli onda je to jedno zajedništvo kao i želja za pomoći i zaštitom najranjivijih među nama Pripremila: Morana Peranić

PODIJELITE

Vjerujem da je svatko od nas bar jednom u prethodnom razdoblju pomislio – da mi je netko prije dva, tri mjeseca rekao da ćemo danas ovako živjeti, ne bih mu vjerovao. Kada je odraslima ponekad tako teško do kraja razumjeti situaciju u kojoj su se našli, kako je tek onda djeci?!

Iako svaki roditelj pokušava svom djetetu pružiti sigurnost, djeca osjećaju naše strahove i našu zabrinutost. Osim toga, najmlađi su odjednom ostali bez neke svoje rutine koja im je, koliko god je nekad nisu voljeli, pružala određenu sigurnost i stabilnost. I bas zato su ovih dana mnogi koji rade s djecom ili za djecu ujedinili i počeli raditi s ciljem da djeci omoguće sto lakši i bezbolniji izlazak iz ove situacije.

Besplatni digitalni priručnik “Koronavirus”

Tako je tim renomiranih britanskih pedagoga, kliničkih psihologa i epidemiologa sa Londonske škole higijene i tropske medicine izradio besplatni digitalni priručnik “Koronavirus. Knjižica za djecu” u kojem na jednostavan način, jezikom prilagođenim djeci objašnjavaju sve o koronavirusu.

Tako možemo naći odgovore na pitanja što je to koronavirus, zašto i kako dolazi do zaraze, zašto je higijena važna, kako je to stalno biti kod kuće, kako se osjećamo ja i moja obitelj, zašto ne mogu posjetiti baku i djeda i dr… Iako je priručnik prvenstveno namijenjen djeci od 5 do 11 godina sigurno će dobro doći i malo mlađima i malo starijima.

Knjižicu je ilustrirao Axel Scheffler, malim čitateljima poznat kao autor i ilustrator serijala Pip i Popi, kao i ilustrator mnogih slikovnica Julije Donaldson. Za prijevod priručnika na hrvatski jezik te njegovu objavu u digitalnom obliku zaslužna je nakladnička kuća Planet Zoe. Svi suradnici na ovom priručniku to su radili volonterski. Knjigu “Koronavirus. Knjižica za djecu” možete besplatno pročitati i preuzeti OVDJE.

Ukoliko ste ljubitelj Grubzona, Prutimira i ostalih junaka slikovnica Julije Donaldson predlažemo vam da vidite i kako se oni nose sa trenutnom situacijom. Djeci će biti lakše prihvatiti određene mjere koje se provode kada vide da ih se pridržavaju i njihovi omiljeni likovi iz slikovnica. Njihove zgode možete pogledati OVDJE.

Ako je išta dobroga proizašlo iz situacije u kojoj smo se našli onda je to jedno zajedništvo kao i želja za pomoći i zaštitom najranjivijih među nama. Nadamo se da će se ta solidarnost zadržati i nakon što koronavirus bude daleka prošlost.

Pripremila Morana Peranić