Home Izdvojeno Ulaganjima HEP-a osigurat će se jeftinije grijanje za Velikogoričane

Ulaganjima HEP-a osigurat će se jeftinije grijanje za Velikogoričane

Dugogodišnji problem skupog grijanja u Velikoj Gorici rješavat će se u etapama

PODIJELITE

HEP Toplinarstvo uložit će 30 milijuna kuna modernizaciju toplovoda i stvaranje centralnog toplinskog sustava u Velikoj Gorici, te dodatnih 80 milijuna kuna kako bi postojeće toplinske stanice u Vidrićevoj i na Cibljanici prenamijenio u kogeneracijska postrojenja, a što će osigurati jeftinije grijanje građanima Velike Gorice, javljaju iz Grada.

Dogovor je to kojeg su postigli v.d. gradonačelnika Krešimir Ačkar i direktor HEP Toplinarstva Zdravko Zajec, a tijekom idućih dana bit će i formaliziran potpisivanjem sporazuma između Grada Velike Gorice i HEP Toplinarstva.

Dugogodišnji problem skupog grijanja u Velikoj Gorici rješavat će se u etapama. HEP Toplinarstvo će tako postupno gasiti manje toplinske stanice koje su energetski neefikasne, a dvije glavne (Vidrićeva i Cibljanica) pretvorit će u kogeneracijska postrojenja što podrazumijeva istovremenu proizvodnju toplinske i električne energije. Na taj način će se efikasnije koristi pogonski energent, što će dovesti do konačnog smanjenja cijene grijanja.

– Velika Gorica više ne smije biti grad slučaj po pitanju grijanja. Zadovoljan sam što smo nakon dugih pregovora konačno postigli dogovor koji je realan i provediv, koji će našim sugrađanima u stambenim zgradama omogućiti u konačnici niže cijene grijanja – izjavio je v.d. gradonačelnika Krešimir Ačkar.

Ačkar je najavio i sufinanciranje troškova grijanja za kućanstva slabijeg imovinskog statusa, uz već postojeći program pomoći za troškove ogrijeva.

Više informacija o datumima realizacije, cijeni i provedbi projekta bit će poznato nakon potpisivanja sporazuma između Grada Velike Gorice i HEP Toplinarstva.

Izvor: Gorica.hr