Home Izdvojeno Učenici spasili 25 hektara šume

Učenici spasili 25 hektara šume

PODIJELITE

Učenici Eko škole Rakitovec prvaci su grada Zagreba i Zagrebačke županije u prikupljanju starog papira. U proteklih 10 godina uspjeli su doći do 234 130 kilograma papira i na taj način od sječe spasiti 4680 stabala ili 25 hektara šume!

IMG_6984

OSVOJILI 35 TISUĆA KUNA

Mladi ekolozi i njihovi nastavnici sudjelovali su u akciji DM-a i Unije papira „Zeleni korak“ u kojoj je prvih pet škola dobilo nagradu od 35 tisuća kuna. U konkurenciji od 166 škola iz cijele Hrvatske osvojili su drugo mjesto. Novcem će kupiti nove stolce i klupe za svoju školu.

 

–  Samo za akciju „Zeleni korak“ u mjesec dana smo prikupili 13 400 kilograma starog papira, dok smo na početku ove školske godine u manje od mjesec dana prikupili 4660 kilograma  –  kaže Miroslav Grahovac, nastavnik i koordinator Eko škole Rakitovec.

OBORILI REKORD

–  Naši učenici bili su osobito jako vrijedni u zadnje tri godine. Prikupili su nevjerojatnu kilažu starog papira i time spasili 2062 stabla što ne znam da itko ikada uspio učiniti  –  ističe Grahovac dodavši kako im je prošla godina bila rekordna sa 35 160 kilograma, uglavnom pročitanih novina.

Stari papir zajedno s učiteljima i roditeljima počeli su skupljati 2003. godine. Od tada su čak četiri puta proglašeni prvacima Zagreba i Zagrebačke županije po količini prikupljenog papira.

IMG_6962

KUPUJU TEHNIKU I ODLAZE U KAZALIŠTA

Novcem od prodaje papira kupuju nastavnu tehniku, odlaze na izlete te posjećuju kina i kazališta. Mladi ekolozi pozivaju sve koji imaju stari papir da se slobodno jave u školu. Oni će papir sami preuzeti i znati ga dobro iskoristiti. Eko škola Rakitovec prikuplja i stare baterije u čemu je na razini Hrvatske osvojila četvrto mjesto.

ZAKONOM ZAŠTITILI HRAST LUŽNJAK

„Iza škole lužnjak, ko spomenik stoji, ljudske ruke, pile, više se ne boji…“

IMG_6950

Ovako su osnovnoškolci danas pjevali na svojoj priredbi kako bi javnosti predstavili svoj stoljetni hrast koji je 2001. godine inicijativom škole zaštićen kao spomenik prirode. Impozantan hrast nalazi se u dvorištu škole i jedan je od devet zaštićenih hrastova u cijeloj Hrvatskoj, odnosno jedan od 36 zaštićenih solitarnih stabala u državi.

IMG_6957

MALI, A TAKO VELIKI

Područna škola Rakitovec samo je jedna od šest područnih škola Osnovne škole Vukovina. S radom je počela davne 1939. i od tada djeluje bez prekida. Škola je uređena 2009. na 70-obljetnicu postojanja kada su se u njoj okupile sve generacije učenika.

–  Škola je mala, imamo svega 50-ak učenika, ali uvijek smo u samom vrhu  –   pričaju nam ponosni djelatnici škole koja je 2008. godine prijavljena u program Međunarodnih eko škola.

[print_gllr id=2273 display=short]