Home Izdvojeno U tijeku izrada novih košara za cvijeće – ovaj put u Ščitarjevu

U tijeku izrada novih košara za cvijeće – ovaj put u Ščitarjevu

PODIJELITE

Na zamolbu župnika Stjepana Tenšeka za izradu dviju košara za cvijeće u dvorištu crkve sv. Martina Biskupa u Ščitarjevu, članstvo KUU Turopoljska Tradicija jučer se primilo posla.

– Radovi su počeli jučer i tada smo završili jednu košaru, a danas radimo na drugoj. Planiramo da košare budu spremne do krizme koja će biti idućeg vikenda. Nanijeti ćemo zemlju i zasaditi trajnice. – rekao nam je Filip Margić, predsjednik Udruge KUU Turopoljska tradicija.

Košare za cvijeće ščitarjevo kuu kipar (2)

Košare su izgrađene od grana lijeske. Ove košare već su šesta i sedma po redu koje je KUU Turopoljska tradicija izradila. Osim onih u Kosnici, dvije su poslane na izložbu na Jadran, a za nove su ih kontaktirali i iz Sisačko – moslavačke županije.
Osim novih košara koje će krasiti crkveno dvorište, traju i radovi kipara Stjepana Božića na novom kipu Svetoga Martina.

– Trenutno pripremam trupac od lipe od kojeg ću izraditi kip Svetog Martina kojeg ćemo na isto mjesto postaviti povodom 1700. godina župe. Ovo je jedan od niza kipova kojeg radim, uglavnom izrađujem sakralne kipove te s motivima iz općeg, seoskog života kao i života mojih predaka. Kip će biti oko 2,5 metra visine. – rekao nam je Stjepan Božić, kipar.

Košare za cvijeće ščitarjevo kuu kipar (3)

Košare za cvijeće ščitarjevo kuu kipar (7)

Košare u Ščitarjevu biti će gotove kroz koji dan, no još uvijek im nedostaje trajnica za njih. Župnik Stjepan Tenšek poziva sve mještane Ščitarjeva ali i ostalih mjesta koji su voljni donirati trajnice da se odazovu kako bi uljepšali dvorište crkve.