Home Vijesti U kvartu nailazite na odbačeni otpad? Obavijestite komunalne redare putem nove aplikacije

U kvartu nailazite na odbačeni otpad? Obavijestite komunalne redare putem nove aplikacije

Osim što je prvenstveno namijenjen komunalnim redarima, dostupan je i široj javnosti

PODIJELITE

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike izradilo je sustav evidencije lokacija odbačenog otpada (ELOO) koji je od 1. siječnja ove godine pušten u testni rad u produkcijskom obliku te je osim registriranih korisnika dostupan i javnosti.

Riječ je o sustavu koji čini dio informacijskog sustava gospodarenja otpadom, a što je propisano Zakonom o održivom gospodarenju otpadom.

Za komunalne redare i građane

Osim što je prvenstveno namijenjen komunalnim redarima za unos, obradu i pregled lokacija odbačenog otpada, ovaj sustav dostupan je i široj javnosti. Preko njega građani mogu obavijestiti komunalne redare o lokacijama odbačenog otpada i doprinijeti ekološkoj očuvanosti lokalne zajednice.

Stranica naziva ELOO funkcionira ovako:

  • odaberete županiju, grad ili općinu
  • opišete lokaciju
  • opišete vrstu odbačenog otpada
  • priložite fotografiju odbačenog otpada

Nakon prijave odbačenog otpada od strane građana komunalni redari zaduženi za lokaciju na kojoj je otpad prijavljen dobivaju obavijest kako bi mogli obraditi prijavu.

Bolji pregled područja

Sustav također omogućuje registriranim korisnicima kao što su inspektori zaštite okoliša, djelatnici u županijama, ministarstvima i ostala nadležna tijela, pregled podataka za ona područja nad kojima imaju nadležnost.

Više o načinu prijave lokacije odbačenog otpada može se pronaći u Info letku ELOO.