Home Izdvojeno Turopoljski leksikon svjetlo dana ugledat će 2020. godine

Turopoljski leksikon svjetlo dana ugledat će 2020. godine

Ravnatelj Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža, Antun Vujić, rekao je da se ''Velika Gorica ovim činom ubraja u avangardni dio Hrvatske gdje pojedine regije dobivaju velika leksikografska djela''.

PODIJELITE

U Gradskoj uprave Velike Gorice jutros je potpisan ugovor o suradnji na izradi Turopoljskog leksikona između Grada Velike Gorice i Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža. Na leksikonu će raditi brojne institucije, ali i istaknuti pojedinci, a sve bi trebalo biti gotovo i predstavljeno javnosti u proljeće 2020. godine.

– Mi Turopoljci koji živimo u Turopolju i Velikoj Gorici smo izuzetno ponosni na svoju povijest koju smo naslijedili i osjećamo da imamo dužnost sačuvati i otrgnuti od zaborava to naše naslijeđe i raditi na produljivanju našeg povijesnog i inog identiteta – rekao je gradonačelnik Dražen Barišić uoči potpisivanja Ugovora.

Gradonačelnik je istaknuo kako će leksikon biti ”zrcalo povijesti i sublimirani materijal u obliku enciklopedije, jedna sinteza našeg područja po svojim povijesnim, etnografskim i drugim obilježjima čime ćemo pokazati koliko smo mi jedna kvalitetna, zaokružena regija koja ima svoj prepoznatljivi identitet”.Ravnatelj Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža, Antun Vujić, rekao je da se ”Velika Gorica ovim činom ubraja u avangardni dio Hrvatske gdje pojedine regije dobivaju velika leksikografska djela”.

– Turopolje nije baš tako maleno, veliko je Turopolje ako ga se tako gleda, a može jer zaista po pitanjima posebnosti identiteta, od kulturne tradicije, etnografskih i povijesnih posebnosti, pa i onih oko uređenja društvene zajednice, komparativno s tim i uloga koju je imalo Turopolje i u Hrvatskom saboru i drugdje, daje povoda da mu se posveti solidna enciklopedija većeg formata – zaključio je Vujić.

U stvaranju Turopoljskog leksikona, čiji će urednik biti mr. sc. Mladen Klemenčić, od velike pomoći bit će Velikogorički leksikon, turopoljski vjekopisi, ali i institucije koje brinu o očuvanju turopoljske kulturne baštine.